Summitul „Repatriot” cel mai important eveniment anual dedicat românilor din afara granițelor, ce începe astăzi, 3 octombrie, în București, la Palatul Parlamentului și va continua la Hotelul Orizont din Predeal până pe date de 6 octombrie, adună peste 200 de personalități din țară și diaspora.
Evenimentul va aduce la un loc 100 dintre oamenii de afaceri şi manageri români din străinătate și peste 100 dintre oamenii de afaceri şi manageri de succes din România.
Discuțiile vor fi orientate evident către găsirea soluțiilor pentru o conectare mai bună a românilor de pretutindeni cu țara, pe fructificarea unor oportunități de afaceri în România și în lume, fiind abordate tematici complexe privind înalta tehnologie, inteligența artificială, dezvoltarea infrastrastructurii și a energiei, educația, sănătatea și promovarea turismului românesc soluțiile urmând a ajuta companiile din România și respectiv nivelul de trai al tuturor românilor.
S-a reușit chiar inițierea unui proiect pilot împreună cu Repatriot și Fundația Națională a Tinerilor Manageri, cu serii de cursanți. Evident participanții vor interacționa pentru a genera noi proiecte de afaceri și vor consolida strategia comunității pentru următorii ani.
Pe acest model, la rândul lor autoritățile giurgiuvene ar putea organiza într-o perioadă următoare o întâlnire între oamenii de afaceri din județ pentru ca mai apoi acest lucru să se extindă la întâlniri ale acestora cu oameni de afaceri de succes de la nivel național și din afara granițelor.
Acest experiment să-i zicem, ar fi benefic prntru comunitățile acestui județ, ținând cont că la acest moment Primăria Giurgiu se află la un pas de colaps, primarul însuși recunoscând că bugetul este gol, așteptându-se un gest providențial din partea Guvernului, iar mulți dintre primario de comune așteptând – așa cum o parte dintre ei ne mărturiseau – rectificativul pentru a-și putea achita creanțele către furnizori și totodată pentru a-și putea continua proiectele demarate.
Suntem convinși că există destui oameni de afaceri dornici să-și folosească experiența dobândită pentru a se implica în dezvoltarea viitorului și creșterea bunăstării comunității din care fac parte. Deși suntem în prag de alegeri electorale, va trebui să lăsăm deoparte adversitățile politice și să lansăm o strategie urgentă de remontare a situației de criză în care ne aflăm, înainte ca lucrurile să capete accente dramatice pe care le vor suporta, ca de fiecare dată, tot cetățenii.
Întrebat dacă la Giurgiu s-ar putea organiza ceva asemănător, evident păstrând proporțiile evenimentului, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Județului Giurgiu, Alexandru Epângeac, ne-a spus:
„Din păcate un astfel de eveniment este destul de greu de realizat, dar nu imposibil. Nu mă refer la autorități, ci la oamenii de afaceri. Mi-ați dat o temă foarte bună mai ales că în perioada aceasta pregătim Topul firmelor, ce va avea loc în luna noiembrie.
Din păcate la noi există o reticență în acest sens, al dialogului punctual pe anumite teme de interes public, între oamenii de afaceri, de parcă le-ai lua sau le-ai cere ceva. Mai întâi de toate doresc să mă informez despre cadrul în care s-a desfășurat acest summit, căci la rândul nostru va trebui să nominalizăm activitatea unui număr, să zicem, de circa 30 de oameni. Cel care vin de dincolo sau de oriunde din altă parte, trebuie să-și găsească aici un corespondent.
Să zicem în industria alimentară este nevoie de prelucrarea produselor …Omul ăla care vine trebuie să știe că se întâlnește cu cineva de aici care produce legume, fructe, pentru a realiza o joncțiune. Din cei 30 de oameni probabil se vor încheia doar 3 afaceri, celelalte rămânând în așteptare, urmând ca pe parcurs oamenii să se mai caute la telefon, să mai pună la cale câte ceva… Acesta ar fi scopul în cadrul unui astfel de eveniment. Eu o să încerc acest lucru…Mi-ați dat o idee bună, și vă promit, cu ocazia Top-ului firmelor, că voi aborda acest subiect, pentru a afla câți sunt interesați de o astfel de întâlnire.
Din păcate noi nu prea avem agenți economici care produc, la noi totul se limitează la comerț…80 % din cei ce au activitate , vând. Iau din altă parte și vând aici, inclusiv legume, deși avem bazin legumicol în zona noastră” – ne-a mai precizat președintele Camerei de Comerț și Industrie, Giurgiu, Alexandru Epângeac.