Specialiștii în epidemiologie trag un semnal de alarmă și vorbesc despre un posibil val 6 al pandemiei. Conform recentului studiu realizat de cercetătorii niponi, subvarianta Omicron BA2 generează variante grave de boală, deoarece este rezistentă la unele antivirale şi la anticorpii monoclonali, a declarat, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici. 

Un studiu din Japonia a comunicat că Omicron în subvarianta BA2 este mai transmisibilă cu 30-50% faţă de varianta BA1, și că ar genera forme grave de boală într-o măsură echivalentă cu varianta Delta, ceea ce este extrem de îngrijorător.

Vaccinurile administrate în doză booster îşi menţin o protecţie de 74%. Vestea bună este că cei care au fost infectaţi cu subvarianta BA1 şi sunt vaccinaţi prezintă o protecţie faţă de BA2. Probabil că vor mai fi schimbări.

Varianta BA2 pare a fi comparabilă cu varianta Delta. Vom vedea dacă s-a adeverit ceea ce au comunicat japonezii, însă a spune acum că lucrurile se vor încheia este, după părerea mea, o greşeală”, a precizat vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

(Jurnal)