În data  de 12.06.2018 a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 48, Ordinul Ministerului Afacerilor Interne pentru modificarea și completarea O.M.I.R.A. nr 490/2008 privind însemnele heraldice ale structurilor  M.A.I. cu nr.54 din 31.05.2018, în cadrul căruia a fost aprobat proiectul de însemn heraldic pentru Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu.

Semnificația elementelor însumate ale însemnului heraldic al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu este următoarea:

   – borna cu spadele încrucişate, ancora și lei – elemente preluate de la însemnul heraldic al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, care semnifică menirea instituţiei de supraveghere şi control a frontierelor, precum şi inviolabilitatea frontierelor României. De asemenea, cei doi lei simbolizează vigilenţa, nobleţea, eroismul şi sugerează în ansamblu ideea de străjuire permanentă a hotarelor ţării.

   – securea și semiluna, călărașul, leul încoronat cu sabia, snopul de spice de grâu și copacul sunt elemente preluate de la stemele județelor Giurgiu (securea și semiluna), Dolj (leul încoronat cu sabia), Olt (snopul de spice de grâu), Ialomița (snopul de spice de grâu), fie arme vorbitoare ce fac referire la județele Călărași (călărașul) și Teleorman (copacul smuls) pe teritoriul cărora unitatea își desfășoară activitatea.

În partea inferioară, sub scut, deviza, scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: PATRIA ET HONOR (PATRIE ŞI ONOARE).