Disponibilizarile-bugetarilor-vor-incepe-abia-in-2011Guvernul pregăteşte mai multe legi prin care vrea să reducă şi mai mult birocraţia din administraţia publică. ”Mai puţine ghişee” – este una din variantele  care presupune şi reducerea numărului de funcţionari. 

Statul a devenit obez, avem foarte multe reglementări: prea multe instituţii, unităţi care se transformă din furnizori de servicii în creatori de reguli, a declarat, miercuri, vicepremierul Vasile Dîncu.

Aproape 1,3 milioane de angajaţi sunt în instituţiile publice. Mulţi sunt cei din spatele ghişeelor pe la care sunt plimbaţi cetăţenii. Guvernul însă nu mai vrea cozi la sediile administraţiei şi propune ghişee unice, iar multe dintre birouri se vor muta în spaţiul virtual.

Strategia pentru dezvoltarea funcţiei publice adoptată de Guvern este placul sindicaliștilor pentru ca va reduce birocraţia, însă oamenii care lucrează în instituţiile statului nu pot pleca din sistem de pe o zi pe alta. Angajaţii statului vor fi evaluaţi periodic, iar Executivul îşi doreşte ca în administraţia publică locală să fie mai mulţi angajaţi decât în aparatul central. Strategia vizează perioada 2016-2020.

Executivul va anunţa în câteva zile noi măsuri de simplificare şi debirocratizare a statului, iar în septembrie va fi finalizat un document  sub numele de „100 de măsuri pentru simplificarea administraţiei”.

 (Marian TARU)

 

 

 

2 COMENTARII

  1. Deci sa înțelegem ca în primăria comunala va mai rămâne doar primarul sau după caz o vom închide ca cetățeanul sa nu mai aștepte (degeaba). Dar să lăsăm gluma, măsura trebuie sa fie în sensul strict al interesului cetățeanului și nu în sensul că statul a devenit obez. Dacă la un anumit compartiment necesită suplimentare de personal de 10 ani încoace și tu stat reduci personalul ai creat un mare prejudiciu cetățeanului plătitor de taxe și impozite. Câți cetățeni pot utiliza online anumite servicii ale administrației publice. Câți cetățeni nedeplasabili există trebuie sa îi sprijine cineva și aici asistența sociala este sub numărul necesar de posturi. Unde stat obez? Poate în anumite domenii ale administrației dar nu peste tot. Hai să ne dăm jos din Palatul Victoria să mergem pe teren să observăm realitatea și nu să dăm doar din pix sau din gură.