La împlinirea a 102 ani de la unirea Basarabiei cu România, în Giurgiu a fost dezvelită o statuie reprezentând pe Regina Maria.

Sculptura a fost amplasată încă de vineri, 27 martie, în parcul Regina Maria din centrul municipiului.

În data de 18 iulie 2020 se împlinesc 82 de ani de la trecerea în eternitate a Reginei Maria a României. Comemorarea acestei zile a fost marcată la Giurgiu, printr-un eveniment special, menit să omagieze personalitatea Reginei Maria și anume ceremonia de dezvelire a statuii amplasată în Parcul Expoflora din municipiu.
La eveniment au fost prezente autorități publice locale și județene, oameni de cultură din Giurgiu și Prahova, consilieri locali, membri ai Consiliului Local al Seniorilor, cetățeni de onoare ai municipiului Giurgiu și nu în ultimul rând sculptorul Constantin Ionescu.
Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României și al Imnului Regal de către fanfara Centrului Cultural ”Ion Vinea”, iar după dezvelirea statuii a fost oficiată o slujbă religioasă.
În discursul pe care l-a avut, primarul Nicolae Barbu a dat citire unei mici părți din testamentul Reginei Maria:

„Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasa țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută. (…) Și acum vă zic rămas bun pe veci: de acum înainte nu vă voi putea trimite nici un semn: dar mai presus de toate amintește-ți, Poporul meu, că te-am iubit și că te binecuvântez cu ultima mea suflare”.

În cadrul aceluiași eveniment Biblioteca Județeană ”I.A Basarabescu” a participat cu o expoziție de carte, iar Muzeul Județean ”Teohari Antonescu” a amenajat, începând de ieri, 17 iulie, o expoziție închinată Reginei Maria, care va fi deschisă publicului până în data de 17 septembrie.
Tot cu același prilej, editura Librex a participat cu o expoziție de carte cu vânzare.

Regina Maria

Regina Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

A fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui de coroană devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea.

După moartea regelui Ferdinand și venirea la putere a fiului său, Carol al II-lea (1930), acesta a reușit îndepărtarea reginei Maria din viața politică.

În ultimii doi ani de viață, bolnavă fiind, s-a tratat la diferite sanatorii din Europa, revenind în țară în vara lui 1938, a trecut la Domnul în reședința sa de la Pelișor.

Regina Maria a fost o iubitoare și o colecționară de artă, susținând o serie de personalități artistice și literare cu burse și bani. Este autoarea unor interesante scrieri memorialistice, precum și a unor povești și versuri pentru copii.