În cadrul unei recente conferințe de presă în care a prezentant bilanțul instituției în primele șase luni ale acestui an, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat că în cadrul ministerului s-a discutat de mai multe ori despre reintroducerea stagiului militar obligatoriu.

„Vă reamintesc faptul că stagiul militar în România este suspendat, nu anulat. Este o discuție care apare tot mai des și sunt câteva state care au stagiul militar obligatoriu, cum este Suedia, dacă nu mă înșel. Am discutat de multe ori lucrul acesta, dar există o analiză pragmatică față de acest subiect”, a mai declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Reamintim că guvernul francez plănuiește la rândul său să reintroducă serviciul militar obligatoriu pentru toți tinerii de 16 ani. Ideea a apărut în timpul campaniei lui Emmanuel Macron, cu scopul de a dezvolta un simț civic și de unitate națională în rândul tinerilor.

Specialiștii susțin că această măsură,  pe lângă  faptul că va  oferi țării un grad crescut de siguranță în cazul unui conflict armat în actualul context politic internațional, ea asigură și o formă de educație și pregătire personală tinerei generații.

(Jurnal)