SONDAJ CURS Care sunt scorurile momentului pentru prezidențialele de anul viitor

0
142

Centrul de Sociologie Urbana și Regională (CURS) a dat publicității cel mai nou sondaj – de tip Omnibus (septembrie-octombrie). Sondajul a fost realizat în perioada 20 septembrie – 1 octombrie pe 1067 de persoane , la domiciliul respondenților.

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD-ul continuă să domine scena politică cu 37%, urmat la mare distanță de PNL cu 22%. Pe locul al treilea este ALDE cu 9% și USR cu 8%. Urmează un pluton de partide cu cifre relativ egale: Pro România cu 6%, Mișcarea România Împreună, cu 5%, PMP 5%, UDMR 5%. Restul partidelor se situează sub pragul electoral.

Cine a pierdut, cine a câștigat la procente

Conform aceluiași sondaj CURS, din luna iulie , PSD a pierdut două procente față de luna mai, a aceluiași an. Astfel, în mai PSD avea 39%, în timp ce în sondajul pe luna iulie are 37%. În septembrie a rămas la 37%, ceea ce înseamnă că avem a face cu o stabilizare în ciuda conflictului intern. Liberalii par să nu se regăseacă. Dacă în mai, liberalii aveau 25%, în iulie au scăzut la 24%, iar în septembrie au ajuns la 22%. ALDE a urcat doar un procent în luna septembrie față de luna iulie. Dacă în cercetările de tip Omnibus din mai și iunie partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu era cotat cu 8%, în septembrie s-a atins cota de 9%.

Procentele președintelui Iohannis

De precizat că numărul celor care au o opțiune clară de vot în cazul în care alegerile prezidențiale ar fi duminica viitoare a ajuns la 67% din repondenți (cu 15% mai puțin față de precedentul studiu). Se poate observa că deși domină copios în acest sondaj, avem a face cu o ușoară scădere în dreptul președintelui Klaus Iohannis. El scade față de precedentul studiu cu trei procente și ajunge la cota 40% (scădere cu trei procente față de iulie, dar o creștere de un procent față de luna aprilie). El este urmat la distanță de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cu doar 29%. De remarcat creșterea spectaculoasă din dreptul președintelui Senatului României (de la 22% în iulie, la 29% în septembrie), un scor mai bine de trei ori mai mare ca propriul partid , ceea ce înseamnă că ALDE reprezintă în opțiunea electoratului pur și simplu persoana lui Călin Popescu Tăriceanu.

Ce șanse are Liviu Dragnea

În cazul președintelui PSD, Liviu Dragnea, deși se înregistrează o ușoară creștere (de doar 3 procente față de studiul din luna iulie , dar mult sub cota de 22% cât a înregistrat în aprilie). De remarcat că se află la o cotă de sub jumătate din cât întregistrează aliatul său din ALDE și de mai mult de 3 ori mai puțin decât scorul partidului pe care îl conduce autoritar.

Studiul CURS de tip Omnibus a avut loc în perioada 20 septembrie – 1 octombrie, cu interviuri realizate la domiciliul celor intervievați. De asemenea, conform casetei tehnice, studiul s-a desfășurat pe un eșantion național de 1067 de persoane, având o eroare statistica de +/- 3% la un nivel de încredere de 95%.

(Jurnal)