Rezultatele ultimului sondaj Avangarde arată modul în care românii se raportează la partenerii externi ai României și la lupta anticorupție. 

 

De exemplu nouă din zece români susțin că ambasadorul SUA ar trebuie să se implice în lupta anticorupție la fel ca și până acum . „Românii se centrează pe corupția omului politic și lupta împotriva acesteia rămâne principala temă în agenda publică a oamenilor. Sprijnul american este bine văzut de români. Noi am oferit, prin această cercetare, date concrete, relevante pentru ca politicienii care conduc această țară să își regleze strategiile de politică externă. Dacă ei țin cont sau nu, e treaba lor”, a  declarat  Marius Pieleanu pentru DC News.

Admirație față de națiunea americană 

 

Profesorul a explicat că deși românii nu îl plasează pe președintele Trump pe primul loc în ceea ce privește favorabilitatea, sunt cei mai înfocați fani ai Statelor Unite. „Românii fac o diferență între conducătorul unei națiuni puternice și forța economică și militară a acestei țări. Românii spun că avem nevoie de scutul de la Deveselu. Președintele nu este văzut atât de bine, dar admirația față de națiunea americană rămâne la o cotă ridicată”, a mai spus Pieleanu în exclusivitate pentru DC News.

Marea Britanie, mai puțin apreciată decât Rusia

 

Sociologul a explicat de ce românii situează Marea Britanie în coada clasamentului când vine vorba de țări cu care România trebuie să aibă relații din ce în ce mai bune. „Marea Britanie înregistrează cea mai mare scădere din punct de vedere a favorabilității în rândul românilor din cauza consecințelor dezastruoase pentru românii care muncesc în străinătare vizavi de Brexit. O bună parte dintre cei 300.000 de români vor trebui să se adapteze la noile realități britanice și/sau să își găsească locuri de muncă în altă țară UE. De acum românii au început să aibă probleme la locurile de muncă în Anglia pentru că acestea trebuie să fie pentru britanici. Vor rămâne doar cei care au acces la joburi prost plătite”, a conchis renumitul sociolog.

(Jurnal)