Şoferii care circulă cu viteză nejustificat de mică, vor putea fi amendaţi

0
734

politia-rutiera-ar-putea-sa-te-opreasca-in-trafic-f68301ffc0730d8b31-940-0-1-95-1Codul rutier pedepseşte contravenţional nu doar circulaţia cu o viteză peste limita legală, ci şi situaţia în care un şofer este surprins că merge nejustificat cu o viteză mult prea mică în raport cu celelalte autovehicule care circulă pe drumurile publice.

Astfel, conform reglementărilor legale, conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză de cel puţin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabi-lită pe tronsonul de drum respectiv se pedepseşte cu 2 sau 3 puncte de amendă. Aceasta înseamnă o sancţiune contravenţională cuprinsă între 290 de lei şi 435 de lei. Un punct-amendă este echivalent cu 10% din salariul minim pe economie, respectiv 145 de lei.

Cu ce viteză minimă poţi circula pe autostradă

Totodată, pe autostradă, şoferii nu pot circula, nejustificat, cu o viteză mai mică de 50 km/h. Sancţiunea se aplică în cazul în care se constată că şoferul circulă cu mai puţin de 10 km decât limita legală, ceea ce înseamnă că se poate conduce, fără a fi amendat, pe autostradă, cu viteza de 41 de km/h. 

Limitele de viteză

Potrivit legislaţiei în vigoare, limita maximă de viteză în loca-lităţi este de 50 km/h. Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, administratorul drumului poate stabili, pentru autovehiculele din categoria A şi B, şi li-mite de viteză superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. Limitele de viteză mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu avizul poliţiei rutiere. De asemenea, pe anumite sectoare de drum, ţinând seama de împrejurări şi de intensitatea circulaţiei, administratorul drumului, cu avizul poliţiei rutiere, poate stabili şi limite de viteză inferioare, dar nu mai puţin de 10 km/h pentru tramvaie şi de 30 km/h pentru toate autovehiculele. Limitele maxime de viteză, în afara loca-lităţilor, sunt următoarele: pe autostrăzi – 130 km/h; pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) – 100km/h; pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h.  Conform informaţiilor primite de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Giurgiu, în primele şase luni ale acestui an nu a fost sancţionat niciun şofer care să se fi deplasat cu viteza sub limita minimă obligatorie.

Amenzi pentru absenţa mâinilor de pe volan

În afară de amenda ce poate fi aplicată şoferilor care circulă nejustificat cu o viteză mică, legislaţia mai prevede şi alte sancţiuni mai inedite. Una dintre acestea se referă la absenţa mâinilor de pe volan. Deşi Codul Rutier nu precizează cum ar trebui ţinute mâinile pe volan, stabileşte ca şi contravenţie lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului autotu-rismului, aceasta fiind pedepsită cu amendă din clasa I de sancţiuni (2-3 puncte amendă). Deşi, de multe ori, paginile de socializare abundă în fotografii sau filmuleţe cu indivizi ce fac pe eroii neţinând mâinile pe volan, poliţiştii giurgiuveni nu au surprins nici un asemenea „specimen” în trafic.

Pentru ce mai poţi fi amendat

De asemenea, pornirea de pe loc a autovehiculului (sau tramvaiului) cu uşile deschise, circulaţia cu uşile deschise ori deschiderea acestora în timpul mersului constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 870 şi 1.160 de lei. Aceeaşi sancţiune este prevăzută şi pentru deschiderea uşilor autovehiculului atunci când acesta este oprit sau staţionat, fără asigurarea că nu se pune în pericol siguranţa deplasării celorlalţi participanţi la trafic.

Deşi la nivelul judeţului Giurgiu, au fost aplicate 290 de sancţiuni, în doar 6  luni, operatorilor de transport, niciuna nu a fost, strict, dată pentru pornirea sau circulaţia cu uşile deschise.

Noroiul vă poate aduce amenda… pe roţi!

Codul Rutier interzice totodată pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roţi sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă. Încălcarea acestei prevederi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.305 la 2.900 de lei, aceasta fiind cea mai mare clasă de amenzi care poate fi aplicată persoanelor fizice. Cincisprezece şoferi au fost sancţionaţi, în acelaşi interval de şase luni, cu amenzi contravenţionale pentru că au pătruns pe drumurile publice cu noroi pe roţi.

 (Anna Lincă)