SMURD: Incendii, accidente și asistență acordată în ultimele ore, la solicitarea cetățenilor…

0
351

În ultimele 24 de ore Pompierii giurgiuveni au  intervenit de urgență la solicitările cetățenilor,  gestionând optim situațiile critice produse la nivel local.

Ele  au vizat, în principal: acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD, în 11 situații și descarcerarea unei persoane, cât  și asigurarea măsurilor PSI în urma unui accident rutier

Pe lângă acestea s-a mai intervenit în mai multe incendii de vegetație uscată și deșeuri menajere, în următoarele localități:  Gogoșari , unde au ars aproximativ 1.000 mp de vegetație uscată și mărăciniș. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere; Moșteni au ars aproximativ 1.000 mp de vegetație uscată. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, cu o autospecială de stingere; Popești – au ars aproximativ 2.000 mp de vegetație uscată și deșeuri menajere. Au acționat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Mihăilești, cu o autospecială de stingere și la Ghimpați unde au ars aproximativ două ha de vegetație uscată și deșeuri menajere. Au acționat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Mihăilești, cu o autospecială de stingere.

Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost, și de această dată, focul deschis în spații deschise.

         Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, trebuie precizat că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători.

        Astfel, trebuie respectate următoarele prevederi legale:

  1. Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.

  2. Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

De la începutul anului, inspectorii de prevenire au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 2.500 lei fiecare, pentru incendierea vegetației uscate fără respectarea prevederilor legale.

Utilizarea focului deschis nu este permisă la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

Folosirea focului deschis în apropierea terenurilor agricole, fără respectarea prevederilor legale și adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea izbucnirii unui incendiu, este o acțiune periculoasă, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul înconjurător.

Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la culturile agricole, la alte proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca victime.

Sursa : Compartimentul Informații ISU Giurgiu