Potrivit unei statistici a Ministerului Sănătăţii, numărul cazurilor de rujeolă la nivel naţional a crescut cu câteva mii în ultima perioadă.

Peste o mie de cazuri confirmate sunt înregistrate în judeţele Timiş – 1228, Caraş-Severin – 1112 şi Arad – 1014. Tot în Timiş sunt înregistrate şi cele mai multe cazuri de decese: 9, din cele 34.  Boala s-a extins în 41 de judeţe, singurul fără niciun caz înregistrat fiind Tulcea.  Acelaşi document al Ministerului prezintă un număr de 2277 de localităţi cu risc de îmbolnăvire a populaţiei de rujeolă, acestea fiind localităţi fără medic de familie, cu acoperire vaccinală sub 95% şi cu populaţie de etnie romă. În document se precizează că pentru fiecare dintre localităţile unde există risc de îmbolnăvire au fost găsite spaţii pentru organizarea unor centre de vaccinare. Astfel, era vorba despre organizarea a 964 de centre de vaccinare în care vor fi 1.929 de medici şi 2.080 asistenţi medicali.

Care este situaţia la Giurgiu

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Giurgiu precizau, într-o informare transmisă publicaţiei noastre, că, pe parcursul lunii septembrie, s-a continuat Campania de recuperare a restanţierilor la vaccinarea cu RRO (rujeolă – rubeolă – oreion), demarată de Ministerul Sănătăţii la începutul lunii august.

Astfel, au fost vaccinaţi, conform documentului transmis către „Jurnal giurgiuvean”, un număr de 1385 de copii, cei mai mulţi fiind cei cu vârsta între 5 – 9 ani, cu o singură doză de vaccin în antecedente: 698. Au mai fost vaccinaţi, în cadrul acestei campanii, 310 copii cu vârsta între 9 – 11 luni, câte 228 din grupele de vârstă 12 luni şi 1 – 4 ani fără nicio doză de vaccin în antecedente. Cel mai mic număr de vaccinări a fost înregistrat la categoria de vârstă 5 – 9 ani fără nicio doză de vaccin RRO în antecedente.

„Menţionăm că o schemă completă de vaccinare, conform noilor reglementări, constă în administrarea a trei doze de vaccin RRO, prima doză fiind administrată la vârsta de 9 – 11 luni, urmată de o a doua doză la vârsta de 12 luni, iar a treia doză administrată la vârsta de 5 ani. Părinţii copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni şi 9 ani ar trebui să se adreseze de urgenţă medicilor de familie pentru completarea schemei de vaccinare, dacă aceasta nu este completă. Reamintim, totodată, că vaccinarea este GRATUITĂ şi se adresează tuturor copiilor cu domiciliul pe teritoriul României”, se mai arată în informarea DSP Giurgiu.

La medic de familie, şi fără acte de identitate

De asemenea, reprezentanţii instituţiei ne-au precizat faptul că în momentul de faţă nu există date despre existenţa copiilor neînscrişi pe listele unui medic de familie. Chiar dacă există asemenea situaţii, mai spuneau cei de la DSP Giurgiu, părinţii trebuie să se adreseze unui medic de familie, chiar dacă copiii acestora nu au acte de identitate.

(Anna Lincă)