Membrii Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare s-au decis să nu mai dea înapoi. Dacă, în urmă cu puţin timp, anunţau că iau în calcul iniţierea unor acţiuni de protest, dacă nu li se iau în considerare revendicările, în cursul conferinţei de presă susţinute astăzi, 8 august, la sediul Blocului Naţional Sindical, decizia de a se ieşi la proteste a fost anunţată de către liderii SNLP.

penitenciarmitingbucurestiAstfel, pe data de 17 august, urmează a se organiza, în faţa Ministerului Justiţiei, un miting de amploare, la care vor participa circa două mii de persoane.

Din Giurgiu, conform informaţiilor primite de la Şerban Oprică,  liderul SNLP Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu, vor participa circa o sută de persoane.

„Este greu să deplasăm mai mulţi, cu toate că foarte mulţi dintre colegii noştri şi-au manifestat dorinţa de a participa la acest miting. Deplasarea unui număr mai mare ar însemna muncă în plus pentru cei care rămân la posturi”, mai preciza, pentru „Jurnal Giurgiuvean”, Şerban Oprică.

Reamintim că, începând cu data de 1 august, lucrătorii din sistemul penitenciar au refuzat munca suplimentară, ceea ce se pare că a generat, deja, blocaje în activitate, întrucât funcţionarea sistemului penitenciar se fundamentează pe munca suplimentară şi implicarea deţinuţilor în misiuni de pază!

După mitingul de la Ministerul Justiţiei, urmează un miting la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi altul la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, în solidar cu Sindicatul Poliţiştilor Europeni EUROPOL, care au un set comun de revendicări. În paralel, zece unităţi din sistemul penitenciar vor organiza, săptămânal, mitinguri în cascadă. Conform informaţiilor furnizate de liderul SNLP Giurgiu, încă nu s-a stabilit un calendar fix al acestor „cascade” de mitinguri, acesta urmând să se stabilească abia în cazul în care guvernanţii nu vor găsi soluţii la revendicările lor.

Pe scurt, iată care sunt revendicările sindicaliştilor din sistemul penitenciar: eliminarea discriminării salariale între salariaţii din sistemul naţional de apărare, renunţarea la modificarea Legii 233/2015 privind pensiile militare de stat, modificarea Legii 153/2017 privitor la sporul pentru munca prestată în zile de repaus săptămânal şi sărbători legale, deblocarea şi finanţarea posturilor vacante din sistemul penitenciar, astfel încât să se asigure un minim de 14.000 de posturi ocupate la finalul anului 2017, modificarea actelor normative care stabilesc numărul total de posturi prevăzute (nu finanţate) pentru sistemul penitenciar la 20.000, reorganizarea urgentă a unităţilor din sistemul penitenciar, asigurarea bugetului de salarii corelat cu concursurile în derulare, eliminarea impunerilor de la nivel de Minister al finanţelor, privind diminuarea bugetului ANP pentru anul 2017 cu 57 de milioane de lei, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi diminuarea numărului de ore suplimentare.

(Jurnal)