SINGUR LA PELUZĂ: Fotbal fără fotbaliști

0
128
700-00609700 © Glen Wexler Model Release: No Property Release: No Soccer Ball

Am avut deosebita neplăcere să urmăresc în direct un joc oarecare programat luni în campionatul Ligii I, (ne)disputat între două conglomerate de jucători de fotbal (în limbajul tehnic folosit de comentatori sunt numite echipe?!): UTA Arad și FC Botoșani, contând pentru etapa 24. Acest joc – fără să fie singular în această ediție de campionat – va trebuie să fie prezentat la orice curs al oricărei școli de antrenori pentru a sublinia jucătorilor,  juniori sau seniori, fază cu fază, orice detaliu tehnic contrar unui minim bagaj fotbalistic.

Am văzut în acest meci un număr record de faulturi, de genul: împingeri, piedici, trageri, îmbrânceli, rașchetări cu talpa, coate, picioare în stomac, ciocniri cap în cap, alunecări hilare, împiedicări ale împiedicaților, răsturnări de bazin, răsuciri de brațe, sărituri cu icnete și chiar autoaccidentări. Din acest conglomerat de ingrediente anti fotbal se poate preda oricărui aspirant la renumele de fotbalist o lecție fără egal, foarte prețioasă, imposibil de găsit în alte campionate din lume, motiv pentru care chiar și un rezumat al unui astfel de antijoc echivalează cu orice meci spectaculos din Liga Campionilor.

În afara scorului alb am remarcat la acest antijoc un record de 3 pase reușit de una dintre „echipe”, în rest, poticneli ale mingii, șuturi în peluză, bâlbe incredibile, o dușmănie față de minge demnă de o condamnare fără recurs. Comentatorul a vrut să țină ritmul, dar mai avea puțin și își mușca limba încercând să-și adapteze cuvintele la ping-pong-ul din teren, la circulația colțuroasă a mingii, dar și la tehnica absolut rudimentară, etalată fără menajarea privitorilor.

Din păcate, pe lângă gafele din atac sau din apărare făcute de jucătorii experimentați trecuți pe la Gloria Bistrița sau FC Snagov , gafe mai mult intenționate decât nereușite,  am văzut triste evoluții ale unor tineri de 19 și 20 de ani, infectați, din păcate cu acest virus al unei impotențe interminabile la nivelul ligii 1.

Singurul reviriment pentru noi privitorii este scurt și inevitabil: următoarea etapă din La Liga, din Bundesliga sau din Premier League, cu fotbal jucat de fotbaliști, cu respect pentru joc și cu 5-10 faulturi/partidă,  venind parcă din alt sport, dintr-o altă lume.

ION ION