GrevaSindicaliştii din administraţia publică locală au anunţat  că astăzi, marţi, 12 iulie, vor face grevă pe parcursul întregii zile după ce negocierile cu Ministerul Muncii privind creşterea salariilor au eşuat.

Marţi este grevă în toată ţara, cu întreruperea activităţii pe durata întregului program de lucru. Vor participa sindicatele şi salariaţii care au aderat la formele de protest iniţiate de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie. În data de 19 iulie, urmează grevă generală pe termen nelimitat, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Şchiop, secretar general al FNSA.

În ce constau revendicările. Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie au avut sâmbătă (n.red.: 9 iulie) negocieri referitoare la drepturile salariale cu Ministerul Muncii, discuţii în urma cărora sindicaliştii susţin că nu s-a ajuns la un consens. Sindicaliştii reclamă că salariaţii din administraţia publică locală din România reprezintă cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariu minim brut pe economie (1.250 de lei pe lună). Aceştia cer majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului din administraţia publică locală cu 25% şi acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, eliminându-se astfel discriminările dintre salariaţii care primesc şi cei care nu-l primesc. Totodată, se solicită ca salariaţii din administraţia publică locală să beneficieze de vouchere de vacanţă.

Pentru a afla dacă sindicaliştii din administraţia publică locală Giurgiu vor lua parte la protestul iniţiat la nivel naţional, ne-am adresat liderului Constantin Baciu, care ne-a precizat: Momentan, nu vom adera la aceste forme de protest, deoarece noi suntem o filială nou-înfiinţată, care, mai întâi, trebuie să îşi rezolve problemele interne, însă suntem de acord şi susţinem solicitările sindicaliştilor din ţară, pe care le considerăm mai mult decât îndreptăţite, în condiţiile în care categoria funcţionarilor publici a fost dintotdeuna cea mai ”vitregită”. Sperăm ca în cel mai scurt timp să ne afiliem şi noi la nivel naţional, astfel încât şi vocea noastră să poată fi auzită.                  

(Teodora Nicolau)