61819437La data de 10 iulie 2016 procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București s-au sesizat din oficiu (constituindu-se pe rolul acestei unități un dosar) cu privire la faptul că, în aceeași zi, în jurul orei 16:50, în Parcul Natural Comana s-a prăbușit o motoparașută, accidentul soldându-se cu decesul pasagerului — persoană de sex masculin și cu vătămarea pilotului, acesta din urmă fiind transportat la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar — Arseni din mun. București, pentru acordarea îngrijirilor medicale.

Cercetarea la fața locului a fost efectuată de o echipă operativă formată din lucrători din cadrul Poliției mun. Giurgiu, coordonată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, cu sprijinul reprezentanților Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile.

La data de 11.07.2016, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la infracțiunile încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranța zborului, pilotarea unei aeronave de către o persoană care nu posedă documentele de certificare prevăzute de reglementările în vigoare și exploatarea unei aeronave fără ca aceasta să posede un certificat de înmatriculare sau identificare și un certificat ori autorizație de navigabilitate sau documente echivalente, infracțiuni prev. de art. 98, art. 102 și art. 103 din OUG 29/1997 rep. privind Codul aerian civil.

Din primele investigații a rezultat că aparatul de zbor(motoparașută) înmatriculat sub nr. YR-5127, având capacitate de 2 locuri, ocupate de un pilot și un pasager, s-a prăbușit în Delta Neajlovului, de pe raza localității Comana, jud. Giurgiu, la contactul violent cu suprafața apei, motoparașuta scufundându-se.

Pilotul aparatului de zbor, prăbușit, a fost preluat de echipajul SMURD și transportat la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar — Arseni , din mun. București, iar pasagerul a fost resuscitat, fără rezultat, fiind declarat decesul acestuia la orele 18:28.

Pentru stabilirea împrejurărilor și circumstanțelor producerii accidentului aviatic, la dosarul penal înregistrat în evidențele Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București va fi conexat dosarul penal, având ca obiect infracțiunea de ucidere din culpă, constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu, în legătură cu același eveniment, soldat cu decesul pasagerului, ocupant al aparatului de zbor.

În funcție de evoluția cercetărilor vom reveni cu informații de interes pentru opinia publică.

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE AL

PARCHETULUI DE PE LÂNGĂ CURTEA DE APEL BUCUREȘTI