Duminică , în spatele Casei Republicii , pe dealul Arsenalului, zeci de oameni veniți din toată țara s-au îmbulzit la pocesiunea de sfințire a Catedralei Neamului.

Catedrala Neamului a fost sfinţită, în sfârșit , după opt ani de lucrări și  nenumărate  comentarii privind  oportunitatea ridicării ei la acest moment. Cert este că ce nu a reușit CNAIR-ul cu autostrăzile, ce nu au făcut celelalte Ministere cu atâția bani care le-au trecut prin mână , în  atâta amar de ani, a făcut, iată Biserica. Bravo! Fără a mi-o lua ca pe-o glumă, aș spune probabil că în curând am putea apela la preoți pentru a termina investițiile începute în România, decât toți neaveniții ăștia rotiți pe la conducerea ministerelor. 

Slujba  evenimentului a fost oficiată de Preafericitul Daniel şi de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, alături de un sobor de 100 de preoţi. Afară, fremătând, în aerul rece al dimineții și al ceții ce s-a  așternut ca o pâclă, aproximativ 40 de mii de pelerini  – după informațiile oficiale –  au așteptat ore întregi, cu câte o sticlă de apă și câte un covrig în mâinile înghețate.

În interior, pe parcursul slujbei de sfinţire au avut acces doar cei 2.000 de oficiali invitaţi, printre care şi premierul Viorica Dăncilă care,  evident  a vânat o ”baie” de moaște! Poate i-o aduce noroc și la viitoarea remaniere… Premierul   nu s-a lăsat până nu ne-a mai demonstrat o dată că este certată cu limba română. Dar Dumnezeu este milostiv și trece cu vederea…

Așa că pentru început enoriașii au urmărit ceremonia de pe esplanada din fața clădirii, sperând să le vină rândul   să se închine în altar. Inclusiv femeile, care în mod obişnuit nu au voie în acest loc…

Preşedintele Klaus Iohannis nu a participat la eveniment. El este la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, obiectivul acestei reuniuni fiind agrearea proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Absența lui oricum va alimenta ”gura” unei anumite părți a mass media, în următoarele zile…

N-au lipsit nici incidentele. Gest extrem în faţa Catedralei Mântuirii Neamului cu ocazia slujbei de sfinţire! Un preot din Constanţa şi-a dat foc în semn de protest pentru că în urma unui accident rutier, soldat cu un deces, în urmă cu câțiva ani  a fost suspendat din preoție. De cine credeți? De Episcopul Tomisului, Teodosie, el însuși urmărit penal…Semn providențial sau simplă întâmplare? Poliția i-a dat omului doar avertisment . Probabil considerând că o amendă într-un asemenea moment nu ar fi în asentimentul Providenței.     

ISU și-a făcut și de această dată treaba. Găsind o serie de probleme  la  noua clădire a Catedralei, inspectorii de la Situații de Urgență  au dat amendă acestui lăcaș în valoare de 10.000 de lei! De luat în seamă rigurozitatea acestora privind respectarea Legii și de către inspectorii ISU Giurgiu care continuă să lase clădirea Consiliului județean Giurgiu cu o singură cale de acces, pentru că așa a dispus,  cu ceva timp în urmă, fostul Prefect , Nina Crișu…

În rest: mult  haos la Catedrala Mântuirii Neamului. Așa cum se întâmplă de fiecare dată la noi, la români,  la câte un mare eveniment, dar mai ales atunci când este rost de ceva moaște.

De data aceasta au fost aduse moaștele Sfântului Andrei și părți din trupul sfintei Ecaterina. De te întrebi dacă nu cumva astfel de ceremonii se transformă într-un fel de expoziție, fragmente din sfinți fiind expuse pentru a fi  pupate și mângâiate…Macabru, nu credeți?  Bunul Dumnezeu cu siguranță că nu își dorește așa ceva.

Au excelat  îmbrâncelile între enoriași și jandarmi. De această dată nu s-au mai folosit însă gazele lacrimogene.  Nici nu ar fi fost nevoie , pentru că  enoriașii s-au flagelat singuri . Astfel, conform datelor  ISU, mai mulți credincioși  s-au călcat în picioare pe treptele Catedralei, după ce au rupt cordonul de jandarmi.

Bilanțul a fost de coșmar! Echipajele pompierilor SMURD, prezente la slujbă şi la pelerinajul de la Catedrala Mântuirii Neamului au acordat duminică, până la ora 18:00, îngrijiri medicale pentru 105 persoane, dintre care nouă au fost transportate la spital…! Și cu asta cred că imaginea disperării unora în asemenea situații , este completă și spune foarte multe despre educația noastră.

Gigi Becali (nu putea să lipsească tocmai el, nu-i așa…?), în mărinimia sa fără margini, a donat  2 milioane de dolari…Încă de la începutul lucrărilor. O investiție bună spunem noi. Decât în fotbal mai bine în biserici .

Iată în câteva fraze,  ”fresca”  jurnalistică  a unei sărbători ce ar fi trebuit să se desfășoare , ținând cont că suntem în plin post , într-o atmosferă de calm, de  adâncă pioșenie și confluență cu forțele spirituale cerești și nicidecum într-un spectacol grotesc , medieval…

Iată de ce în loc de concluzie spun doar: Doamne iartă-ne și învață-ne să ne bucurăm de credința pe care ți-o purtăm!

(Florian Tincu)