Sfaturi utile… La ce să te uiti când îți cumperi o mașină second Hand!

0
143

Vrei să cumperi o mașină și ai decis că una second hand este pentru tine? Pentru un plus de încredere poți alege o mașina de la un dealer autorizat care îi oferă garanție la cumpărare. Pe Autovit.ro sunt cei mai mulți dealeri autorizați.

Aproape jumătate dintre mașinile cumpărate de români în 2018 au fost second hand. Piața mașinilor la mâna a doua este uriașă, de aceea trebuie să fii informat înainte de a iniția achiziția. Înainte să scoți banii din buzunar, analizează atent oferta variată. Citește câteva sfaturi pe care să le urmezi atunci când cumperi o mașina second hand.

Vezi dacă ți se cere un preț corect pentru mașina pe care vrei să o cumperi. Caută mașini din același an, kilometraj, stare și dotări și analizează atent prețurile. Nu te lăsa sedus de un preț mai mic decât nivelul pieței. Oferta este generoasă precum și variantele de motorizare: Diesel sau benzină, deși în ultimul timp a crescut cererea pentru motorizările Hibrid sau electrice,  pentru un consum și costuri de întreținere reduse, chiar dacă au un preț mai mare de achiziție. Citește review-uri online despre mașinile vizate. Calculează cât costă asigurarea și impozitul, astfel încât să fii sigur că te înscrii în bugetul propus. 

IDENTIFICĂ MAȘINA POTRIVITĂ

Orice părere ai avea despre autoturismele noi, bugetul de care dispui e hotărâtor în procesul de achiziție a viitoarei tale mașini. Asa caă, acesta ar putea fi principalul criteriu de căutare pe site-urile de vânzări auto. După ce ai stabilit ce sumă ești dispus să cheltuiești, caută tipul de mașină pe care ți-o dorești! De familie, de burlac, pentru cărat saltele, de impresionat colegii de la serviciu ori de mers duminica la piață. Gasești de toate în online.

Daca ții morțiș să ai o marcă anume, rafinează cautarea după acest criteriu, însă mai importante sunt anul fabricatiei, norma de poluare și istoricul mașinii. Un atu pentru o mașină second hand este situatia în care a avut un singur proprietar, iar acest lucru poate fi aflat cu usurință.

VERIFICĂ KILOMETRAJUL

 O mare problemă cu mașinile second hand aduse în România din străinătate reprezintă kilometrajul modificat. Pe lângă un tester, gradul mare de folosință al mașinii se poate observa și pe volan sau pedale. Du mașina la un service autorizat și cere o inspecție riguroasă. 

FĂ UN TEST DRIVE

Condu mașina pe care vrei s-o cumperi cel puțin jumătate de oră. Mergi pe rutele tale obișnuite și du-o chiar și pe autostradă. Încearcă toate vitezele, testează toate semnalizatoarele, pornește radio și aer condiționat și deschide geamurile. Verifică orice zgomot ți se pare ciudat. Testează frânele, inclusiv frâna de mână. Accelerează și ascultă motorul.

CERE MANUALUL DE SERVICE

 Cere manualul mașinii cu tot istoricul de service, cu toate reviziile și reparațiile ei. Întreabă vânzătorul dacă mașina a fost implicată într-un accident sau dacă a avut alte probleme. Vezi dacă VIN-ul de pe caroserie corespunde cu cel din acte.

 Verifica Mașina

Asigură-te că mașina pe care vrei s-o cumperi nu a fost furată. Poti verifica baza de date a Poliției Române și mai poți verifica istoricul daunelor pe site-ul Autorității de Supraveghere financiară la secțiunea –  baza de date CEDAM. Caută VIN-ul mașinii pe Google, poți descoperi multe despre mașinile aduse din străinătate. Dacă însă optezi să achiziționezi maăina de la un dealer autorizat atunci vei putea scăpa de această grijă.

ANGAJEAZĂ UN EXPERT

 În ultimii ani au apărut servicii care te ajută în momentul în care vrei să cumperi o mașină second hand. Sunt experti care caută istoricul seriei de șasiu în Europa sau peste Ocean și chiar fac inspecția tehnică a mașinii pentru te ajuta să iei o decizie. 

Dacă ești pregătit să-ți cumperi o mașină, intră pe Autovit.ro și găsește-ți mașina potrivită!

(Jurnal)