Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că are în plan o serie de schimbări în domeniul sanitar. Ea vrea să modifice pachetul de bază și pachetul minim de servicii medicale din sistemul de sănătate.

Pachetul de bază cuprinde la acest moment  toate serviciile medicale de care beneficiază toţi românii asiguraţi, iar pachetul minim este cel de care beneficiază anumite categorii de persoane, fie că sunt asigurate sau nu. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, ne-a explicat, într-o intervenţie telefonică la Digi24, în ce constă aceste modificări.

Vom discuta despre modificările pachetului de servicii de bază, dar nu în sensul micșorării lui, ci există posibilitatea unor servicii noi (…) În funcție de numărul de pacienți care se adresează anumitor patologii, declară Sorina Pintea, ministrul Sănătății. Suntem un sistem de asigurări sociale pe sănătate. Este normal că fondurile să fie limitate în anumite perioade ale lunii, dar funcționează instituția programării. Ai acces în limita fondurilor pe care funizarea de servicii medicale le primește de la CAS, pe baza anumitor criterii. Depinde de nivelul de dotare a fiecărui laborator”, precizează ministrul Sănătății, la Digi24.   În cazul în care o persoană are nevoie de o investigație de tip RMN, în România durează în jur de trei luni de zile pentru a avea acces la acea investigație. Sorina Pintea comentează acest aspect.

Suntem 5 milioane care contribuim pentru 17 milioane. Investigațiile de înaltă performanță se pot face și în urgență. Accesul din acest punct de vedere este în regulă. Trebuie corectată transparența în programare. Ar fi simplu pentru cel care face programarea să fie sigur că luna următoare, sau peste două săptămâni, va beneficia de investigație. Ministerul Sănătății a impus niște legi și acum verifică dacă se aplică”, conchide Sorina Pintea.

(Jurnal)