La scurt timp după ce meteorologii au ridicat codul de vreme rea pentru județul Giurgiu, ne-am deplasat la sediul Direcției  Județene de Transport, Administrarea Drumurilor Județene și Control Trafic (DJTADJCT), unde am dorit să aflăm de la directorul acestei instituții, ing. Marius Olteanu, care au fost urmările furtunilor din ultimele zile .

Deși au fost anunțate furtuni devastatoare , în județ nu am avut situații deosebite. Noi am continuat lucrările demarcate. Înainte de Paște, am încheiat lucrarea pe DJ 412 A , de la Lebădă (n.r. –  porecla dată de localnici unei porțiuni de drum din zonă), spre Grădiștea…Am terminat acest sector de drum extrem de intens circulat, mai ales  acolo, la Comana. În acest fel ne-am luat o piatră de pe inimă cu acest sector de drum pe care trebuia să lucră și să îl menținem anual. I-am făcut un covor asfaltic , am realizat  și plombele… În final a ieșit bine- ne mai spunea directorul DJTADJCT Giurgiu.

Lucrările momentului

  La acest moment am trecut la toaletarea vegetației de pe marginea drumurilor județene, ce a luat amploare după căderile masive de precipitații. Din data de 8 mai am început lucrările pe DJ 504, 504 A, astăzi ( 9 mai- n.n.),  urmând cu 505… Asta însemnând drumurile Giurgiu-Putineiu, Giurgiu- Izvoru -Cacaleți…Și  tot acum încercăm să rezolvăm și drumul  503 A, spre Răsuceni. Luni atacăm DJ 505  , după care DJ 411, 412 A, DJ 601…Dacă am început cu plombele din nordul județului spre sud , acum ,  în ceea ce privește toaletarea vegetației, abordăm lucrările invers, din sud  către nord.

Pe lângă toaletare curățăm și acostamentele,  cu scopul sporirii vizibilității. Dacă vegetația crește intervenim la zona de curbe, de aliniament. Dacă nu o tunzi la timp, se micșorează  calea de rulare pe aceste drumuri județene. Nu este ca la drumurile naționale unde ai și zonă de acostament asfaltată….Am  realizat și intersecția de la Hotarele, am asfaltat-o. Este vorba de zona  DN 5 A cu DJ 401, unde am realizat rigole betonate pentru scurgerea apelor , încă de anul trecut. Am terminat totodată și sectorul de la Pasarelă, de la Argeș , de la Herăști,  cu tot ce înseamnă podețe, rigole betonate și  rigole carosabile . Am definitivat și zona aceea de evazare a intersecției , practic racordarea drumului  cu DN 5 A. Tot acum începem și lucrările de marcaj . Așteptăm să se mai încălzească .

 

”Se mișcă lucrurile…!”

În ceea ce privește semnalizarea drumurilor am renunțat să mai instalăm semne de circulație în zonele de risc de furt. În paralel, cei de la Consiliul județean au demarat lucrările de execuție a unor drumuri- mai preciza Marius Olteanu.  S-au semnat contracte foarte importante pentru noi, mai ales pe sectorul acela de drum 412 A, de la Ogrezeni la  Malu Spart . Tot în acest context s-a dat Ordinul pe 503 A, drum care face legătura cu Drăgănești, și pe DJ 507 care pentru noi este mană cerească, mai ales  pe perioada în care noi executăm lucrări de deszăpezire. După cum se vede , se mișcă lucrurile… am început în forță. Cu plombele mai avem o singură porțiune, de la Tântava spre Buturugeni, dar deocamdată sunt doar câteva găuri mici . Nu poți să iei o tonă de asfalt pentru câteva gropițe.  În mare am cam acoperit zona.Nu avem zone deficitare care găurile din carosabil ar putea pune în pericol siguranța circulației , a traficului  autoturismelor . Zona DJ 412 este puțin deteriorată de la Ogrezeni la Malu Spart,  dar nici nu mai putem interveni acum pentru plombare pentru că déjà s-a semnat contractul pentru reabilitarea drumului. Am mai intervenit în zona Mihăilești,  spre Buturugeni, așteptând de acum încolo să demarăm lucrări în funcție de deficiențele apărute în carosabil. Așa cum vă spuneam  prioritatea rămâne la acest moment vegetația, căci în iunie, iulie, ea începe să se usuce și nu mai e nevoie de intervenția noastră. Odată cu asta o să mai încercăm să mai luăm din maluri, pe la Radu Vodă, lărgind astfel un pic zona, pentru perioada de iarnă –ne-a mai spus directorul Direcției  Județene de Transport, Administrarea Drumurilor Județene și Control Trafic (DJTADJCT), cu care promitem să ne întâlnim din nou la finele acestei luni și începutul verii calendaristice.

(Florian Tincu)