La invitația ”Black Sea Oil & Gas” Senatorul  liberal, Toma Florin PETCU,  a participat alături de Primul Ministru, Nicolae Ciucă și Ministrul Energiei, Virgil Popescu, la evenimentul de începere a producției de gaze naturale în cadrul Proiectului MGD.

Proiectul de dezvoltare gaze naturale Midia, primul proiect de acest gen construit în zona românească a Mării Negre după anul 1989, constă în săparea a cinci sonde de producţie – declara Senatorul Toma PETCU.

Gazele provenite din zăcămintele” Ana” și ”Doina” sunt colectate și măsurate pe platforma ”Ana”, apoi trimise la ţărm, la staţia de tratare a gazelor de la Vadu printr-o conductă de 16 ţoli, pe o distanţă de 126 km din care 121 km de conductă submarină și 4.5 km de conductă terestră.

Proiectul va asigura 10% din consumul României adică un miliard de metri cubi pe an și va conduce la asigurarea a 90% din necesarul de consum de gaze al României, ceea ce reprezintă un pas important pentru o independența energetică, din două perspective: criza indusă de război și situația geopolitică actuală în care actori statali caută să-și valorifice zăcămintele și să caute surse alternative de gaz –  a mai precizat senatorul giurgiuvean.

A fost deopotrivă, o plăcere și o mândrie să particip la acest eveniment ținând cont că în perioada în care am deținut funcția de ministru al energiei am colaborat îndeaproape cu reprezentanții Black Sea Oil & Gas, inclusiv pentru a face posibilă această investiție, venind în întâmpinarea lor cu o serie de măsuri benefice:
• Demararea proiectului BRUA;
• Liberalizarea pieței de gaze,
• Elaborarea legii offshore și trimiterea ei în Parlament, care, dacă ar fi fost aprobată în forma transmisă de Guvern, această investiție, precum și cea pe care trebuia să o dezvolte ExxonMobile și OMV Petrom, ar fi fost gata până astăzi;
• Emiterea Ordonanței Guvernului prin care s-a înființat Autoritatea competentă de reglementare a operațiunilor petroliere offshore la Marea Neagră.

Consider că acest proiect reprezintă o declarație de independență a României, un moment istoric pe care trebuie să-l fructificăm în toate discuțiile și negocierile pe care le vom purta cu terțe țări. România este capabilă să se susțină, să fie independentă, iar acest lucru trebuie cunoscut de toți cei care au o altă opinie –  a mai menționat Senatorul PNL, Toma Florin PETCU.