Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Senatorul PNL, Toma PETCU: ”Programul de investiții, respectiv suma care a fost alocată din Bugetul Național, în acest an, este cea mai mare din ultimii 10 ani…!”

Senatorul PNL, Toma PETCU: ”Programul de investiții, respectiv suma care a fost alocată din Bugetul Național, în acest an, este cea mai mare din ultimii 10 ani…!”

0

Prezent la  o emisiune TV,  referindu-se la prețurile de pe piață din România și comentând previziunile sumbre ale apropiatului sezon  toamnă-iarnă, Senatorul giurgiuvean Toma Petcu spunea

(…) Nu cred că statul are interesul ca viața, în general, să fie foarte scumpă pentru cetățenii ei, indiferent despre ce stat este vorba.

La acet moment  la noi în România se observă o mare discrepanță…Nu putem avea aceleași măriri ale prețurilor pe categorii de produse pentru că avem produse care vin din import și trebuie văzut dacă aceste prețuri sunt diferite și dacă avem motive de a mări aceste prețuri.

Trebuie văzut totodată dacă la noi în țară majorarea prețurilor pe anumite produse este justificată. În general creșterea prețului acelui produs  este influențată de factorul  creșterii prețului la energie, fie că vorbim de gaze, de electricitate sau combustibil. Cred  că această analiză trebuie făcută pe tot lanțul, de la producție până la cumpărătorul final.

Pe de altă parte statul  analizează  posibilitatea renegocierii PNRR-ului ( Planul Național de Redresare și Reziliență) și în special pe zona de pensii. Vom vedea în această toamnă ce vom reuși în acest sens, astfel încât să putem să avem venituri mai mari, bineînțeles la colectare și să putem  să asigurăm și pensii mai mari, dar și venituri pentru fiecare cetățean.

Vorbim de două sectoare: sectorul privat  și sectorul de stat. Trebuie să ne uităm la ambele sectoare în aceeași măsură și sunt convins că Guvernul va veni cu  niște măsuri. Pe de-o parte trebuie să știm cum reușim să mărim veniturile  – și aici trebuie să  ai o colectare mai bună…În acest context sistemul de fiscalitate  și economia  trebuie să cunoască un ritm de creștere destul de bun, ca să ai ce să colectezi, iar acest sistem de creștere este dat de investiții…

Trebuie precizat și faptul că programul de investiții și suma care a fost alocată din Bugetul Național  în acest an este cea mai mare din ultimii 10 ani, la care se adaugă  fondurile structurale  din care mai putem să cheltuim 12 miliarde și bineînțeles PNRR-ul care a început să fie activ  cât și celelalte surse atrase, astfel încât să putem să introducem  în economie cât mai mulți bani, să colectăm mai mulți bani și să putem majora în acest mod pensiile și salariile.

Într-adevăr contextul european actual este unul foarte delicat și  sper ca acea  coeziune europeană ce este tot timpul clamată să fie folosită și să  acționeze la acest moment…Este  timpul ca toate statele  să înțeleagă că  trebuie să ia decizii comune.

Eventual chiar și politica  de împrumuturi a UE  să fie una comună,  căci dacă am reuși să sindicalizăm aceste împrumuturi  am reuși să le luăm la dobânzi mult mai mici, căci văd astăzi că ne împrumutăm  la o dobândă dublă față de anul trecut, în aceeași perioadă… De aceea  cred că o acțiune comună a Uniunii Europene pe acest sistem  de solidaritate  poate să ajute foarte mult – a mai precizat Senatorul PNL, Toma Petcu.

(Jurnal)

 

VREMEA

Giurgiu
nori împrăștiați
10.9 ° C
10.9 °
10.9 °
52 %
1.9kmh
34 %
sâm
20 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
15 °
mie
5 °