Senatorul PSD Liviu Brăiloiu a susţinut că Niculae Bădălău a fost sancţionat abuziv pentru că arma de apărare pe care o deţine

 

Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Liviu Brăiloiu, a declarat, miercuri, că este necesar ca deţinerea unei cantitatăţi mai mare de muniţie decât cea prevăzută de lege să fie considerată o contravenţie, nu o infracţiune, cum este considerată fapta în prezent, nefiind un pericol social. Legislaţia e puţin învechită la noi şi trebuie armonizată cu cea europeană (…) Nu este nevoie de o cantitate mai mare decât cea prevăzută de lege. Este vorba numai că dacă depăşim această cantitate, acea faptă să nu mai fie incriminată şi să nu mai alunece pe zona infracţiunii. Este o contravenţie. Nu spune nimeni că trebuie să ai mai mult, dar dacă ai mai mult accidental este o contravenţie, nu o infracţiune, pentru că nu prezintă un pericol social. Această reglementare este adresată numai celor care au permis legal de armă şi muniţie sau au dreptul de a deţine, de a folosi şi de a purta aceste arme. Nu se referă la personae care nu au acest drept. Cine are armă, cine deţine un număr mai mare de cartuşe decât cel prevăzut de lege va plăti o amendă, adică va fi o contravenţie”, a afirmat Liviu Brăiloiu, referitor la proiectul de lege privind regimul armelor şi muniţiilor, care va fi votat luni, în plenul Senatului.

 

Senatorul PSD Liviu Brăiloiu a susţinut că Niculae Bădălău a fost sancţionat abuziv pentru că arma de apărare pe care o deţine nu a fost ţinută în seif, astfel că arma a fost furată din casa liderului filialei PSD Giurgiu.

„Legea la ora actuală nu specific foarte clar ce se întâmplă cu arma de apărare şi pază. Are un cadru general, se referă la condiţii de păstrare pentru arme, dar acolo avem şi arme de vânătoare şi arme de apărare. Arma de apărare o obţii tocmai pentru a o purta. La dumnealui este o situaţie special, pentru că, după cum am văzut în presă, nu avea arma în seif, însă arma nu era de vânătoare, era de apărare, avea obligaţia să o poarte la dumnealui dacă nu o ţine în seif. Dar omul era la el în casă, era 3 dimineaţa nu putea să doarmă cu arma în mână. O avea în casă, lângă el. Nu şi-a lăsat arma altundeva, era în locuinţă. Totuşi a fost sancţionat, cerd că destul de abuziv”, a declarat Liviu Brăiloiu.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor şi pentru modificarea art. 342 alin. (1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal prevede ca deţinerea unei cantităţi mai mari de muniţie faţă de cantitatea prevăzută de lege să se considere o contravenţie, nu o infracţiune cum prevede legea în vigoare.