AcasăActualitateȘefa Oficiului Național pentru Achiziții, acuzată că a acordat un contract uriaș...

Șefa Oficiului Național pentru Achiziții, acuzată că a acordat un contract uriaș pentru măști unei firme din județul Giurgiu care vindea cafea și țigări!? Cine se afla în spatele afacerii…

DNA a dispus efectuarea urmăririi penale față de Șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, Cornelia Naghy. Ea a fost pusă sub acuzația de abuz în serviciu pentru una dintre primele achiziții făcute de statul român la începutul pandemiei de COVID-19, constând în măști de protecție.

 Este vorba despre un contract în valoare de 50 de milioane de lei, acordat unei firme care înainte de pandemie vindea cafea și țigări.

Cornelia Naghy și în prezent președinte al Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) și Hohan Mădălina Ioana, consilier de achiziții publice în cadrul aceleiași instituții publice, sunt acuzate de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, foloase necuvenite.

În cauză s-a mai dispus efectuarea urmăririi penale față de SC Romwine&Coffe SRL cu sediul în localitatea Uzunu, județul GIURGIU, înființată în martie 2019, ce  are ca obiect principal de activitate, deținând două puncte de lucru în CALUGARENI și față de alte persoane administratori de societăți comerciale, acuzați de trafic de influență, spălarea banilor, infracțiuni de fals și înșelăciune.

 „În prezenta cauză penală se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea presupus nelegală în care, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei de COVID-19, a fost încheiat un contract cadru de achiziții publice de măști de protecție, în valoare de peste 50 de milioane lei”, a precizat DNA, într-un comunicat.

Procurorii au indicii că Nagy Cornelia și Hohan Mădălina Ioana, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin încălcarea legislației, ar fi semnat în cursul lunii martie 2020, un acord cadru între instituția pe care o reprezentau și SC Romwine&Coffe SRL privind achiziția a 1.750.000 măști de protecție.

În demersurile lor, cele două reprezentante ale ONAC ar fi fost determinate de cei doi oameni de afaceri care controlau firma SC Romwine&Coffe SRL și de administratorul acesteia, care, împreună, s-ar fi înțeles să interpună firma în procedura de atribuire a contractului finanțat din bani publici, deși cunoșteau că respectiva firmă nu are capacitatea tehnică și financiară să onoreze acordul cadru. Cum SC Romwine&Coffe SRL nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măștilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.786.706 lei.

Pentru a se asigura de obținerea/derularea în bune condiții a contractelor de achiziții publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, suspect în cauză, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei”, precizează DNA.

Foloase necuvenite de peste 20 de milioane de lei

Potrivit procurorilor, prin aceste activități ar fi fost vătămate interesele societăților participante în cadrul procedurii și ale instituțiilor publice implicate în acțiunile de prevenire și răspuns împotriva infecției cu virusul SARS – Cov 2 cărora le erau destinate materialele de protecție.

Concomitent s-ar fi obținut un folos necuvenit de 22.906.031 lei pentru societățile controlate de suspecți (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât și pentru firmele interpuse).

În mijlocul celei mai mari crize de sănătate publică din ultimele decenii, cu medicii plângându-se că nu au echipamente de protecție în spitale, statul român își pune toată încrederea în expertiza unei bucătărese.

 Administrator al firmei, o bucătăreasă

Romwine&Cofee este deținută în acte de o anume Maria Cristian și are sediul în satul Uzunu din comuna Călugăreni (Giurgiu).  Fotul primar al comunei Marin Voinea declara că această firmă nici măcar nu figurează în documentele Primăriei:”… Nu are niciun bun trecut la noi la taxe și impozite”.

Din verificările făcute de jurnaliști s-a constatat că la adresa firmei din Uzunu , se află o casă bătrânească și o alta construită recent. Conform datelor de la Registrul Comerțului, sediul Romwine se află într-una dintre aceste case…

Foto: sediul societății ce a încheiat uriașa tranzacție 

Firma femeii era doar un paravan

În această uriașă afacere este amestecat și Cătălin Hideg, patronul firmei Sanimed International, care a admis că firma sa se află, de fapt, în spatele Romwine&Cofee.

În ianuarie-februarie, compania noastră nu a putut să plătească    TVA-ul, pentru prima dată în istoria noastră de 20 de ani. Și atunci, pentru că nu am putut să avem certificat fiscal, am folosit această companie din grupul nostru cu care am participat. Deoarece Sanimed era blocată pentru că nu și-a plătit facturile către stat, am participat cu Romwine&Cofee. Am făcut eforturi foarte mari pentru livrarea acestor măști, am mers special în Turcia”, a declarat la acel moment patronul Sanimed.

Cătălin Hideg este un personaj controversat, despre care presa a scris în trecut că ar avea legături cu masoneria și cu mediul academic al SRI, axolo unde se pare că și-a desăvârșit studiile. Despre el Libertatea scria că firma lui vinde către statul român roboți medicali cu sume duble față de prețul de intrare.

 Foto: Cătălin Hildeg, omul din spatele afacerii 

Sanimed este totodată reprezentantul părții române în construcția unei fabrici de medii de cultură inaugurate în acea perioadă (2020) în Emiratele Arabe Unite. La câteva zile după inaugurarea fabricii, prințul moștenitor Mohamed Bin Zayed a discutat cu Ludovic Orban despre “cooperararea bilaterală” în pandemia COVID-19 dintre România și Emirate.

Cert este că, folosind o parte din cele 10 milioane de euro plătite de emiri pentru fabrica realizată în mai puțin de 100 de zile, “Sanimed a cumpărat măștile pentru personalul din spitale noastre, în loc ca statul român să dea avansul”, a explicat la momentul acela Gloria Rusu,  mâna dreaptă a lui Hideg , cea care a întocmit documentele ambelor afaceri: din Abu Dhabi și din Uzunu, județ Giurgiu.

Banii din Abu Dhabi s-au făcut apoi bani românești, scoși din bugetul IGSU la suprapreț, după cum arată calculele de piață și așa cum neagă ferm cei de la Sanimed și partenerul lor aflat acum în Emirate.  Între timp Curtea de Conturi a anunțat procurorii, după ce au descoperit că, la cererea lui Raed Arafat, Armata ar fi  plătit 8 curse aeriene speciale pentru Sanimed, în valoare de 149.000 de euro, deși prin contract transportul era treaba firmei.

 Măriți prețurile!”…Așa au  sunat ordinele din acele zile, transmise pe linia Abu Dhabi – București din partea  patronului Cătălin Hideg către omul său de încredere, Gloria Rusu.

În data de 17 martie 2020, a doua zi după declararea stării de urgență, a fost încheiat acordul-cadru nr. 1841 între Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate și S.C. Romwine&Cofee S.R.L., pentru achiziția de echipamente de protecție în stocurile de urgență medicală, respectiv măști de protecție de tip FFP2 și FFP3. Iată deci cum s-au putut obține sume uriașe din  nenorocirea abătută peste un popor întreg de către niște afaceriști veroși ce dovedesc de fiecare dată că știu cu adevărat  ce înseamnă oportunismul !

Sursa: DNA și recorder

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
18.7 ° C
18.7 °
18.7 °
68 %
2.3kmh
100 %
lun
22 °
mar
24 °
mie
25 °
joi
20 °
vin
25 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!