Securitatea site-urilor pe internet și prevenirea fraudelor digitale

0
501
securitate cibernetică

Odată cu evoluția internetului și tehnologiei digitale a crescut și riscul fraudelor informatice. Nu tot ce este pe internet este și de încredere. Însă tot mai greu pot fi detectate site-urile nesigure și acțiunile frauduloase.

În era Web 2.0, site-urile web nu mai sunt folosite doar pentru divertisment și informații așa cum era în anii 2000. În prezent, multe afaceri se desfășoară în mediul online, efectuăm tranzacții digitale, plătim cu cardul prin intermediul site-urilor web etc. Prin urmare, este important să accesăm doar site-urile sigure, securizate, de încredere.

Problema este că dinamismul schimbărilor tehnologice face ca amenințările să se schimbe rapid. Sunt cazuri în care acțiunile frauduloase sunt camuflarea în fața unui design fiabil, care imită site-urile unor bănci sau a aunor magazine online, a unor afaceri de prestigiu etc.

În alte cazuri, oamenii ajung să fie nepăsători și se expun unor medii nesigure. Asta nu se întâmplă întotdeauna din cauza intențiilor rele. Uneori se întâmplă pentru că mulți utilizatori de internet interacționează pentru prima dată cu unele servicii digitale.

Pentru a preveni unele fraude și expunere la atacuri cibernetice, orice utilizator de internet ar trebui să fie atent la ce site-uri acceseaza, pe ce link-uri da click sau cu cine poartă discuții virtuale. Uneori chiar și persoanele de încredere ne pot expune unor riscuri prin simplul fapt că respectivele conturi pot fi afectate, sparte, iar alte persoane să posteze în numele lor.

Pentru siguranța voastră în mediul digital, trebuie să fiți atenți la unii indicatori de securitate pe care orice site ar trebuie să-i aibă. Cunoașterea lor este esențială pentru a evita pierderile. Dacă doriți să înțelegeți mai multe despre cum să verificați dacă un site web este sigur, continuați să citiți acest articol.

Primul criteriu de securitate al site-urilor web este dat de acel lăcățel închis existent în dreptul URL-ului accesat. Asta înseamnă că site-ul respectiv are un certificat SSL activ. Certificatul SSL este folosit pentru a securiza toate datele care sunt transmise de la browser la serverul site-ului web.  Făcând clic pe respectivul lăcățel, va apărea un mesaj care spune că „conexiunea la site este securizată”, în funcție de browser, desigur. Ei bine, asta înseamnă că există o companie care garantează că comunicarea dintre acțiunea voastră pe site-ul respectiv și compania responsabilă de site-ul web accesat nu poate fi interceptată sau modificată.

Acest lăcățel este important să apară și să fie închis inclusiv pe site-urile sensibile cum ar fi site-urile bancare, site-urile magazinelor online sau site-urile de Casino online, pentru că pe acestea au loc și acțiuni sensibile cum ar fi tranzacțiile financiare.

Pentru o mai bună protecție împotriva fraudelor digitale, este bine să aveți in stalat pe terminalul mobil un antivirus. Majoritatea companiilor de securitate digitală dezvoltă sisteme care arată utilizatorului când un site web este securizat.

Odată ce ați accesat site-ul, este important să-i acordați o mai mare importantță designeului. Interfețele moderne sunt programate conform sistemului de protecție web, în schimb site-urile cu interfețe mai vechi pot avea breșe de securitate.

Nu puteți lua în considerare doar designul web. Trebuie să evaluați securitatea pe care o oferă tema. În mod logic, folosirea temelor piratate este o idee proastă. Chiar dacă sunt identice cu originalele, folosirea lor echivalează cu lăsarea unei uși deschise invadatorilor, pe lângă faptul că este o atitudine greșită față de drepturile intelectuale ale dezvoltatorilor. Astfel de situații pot fi întâlnite în cadrul site-urilor dezvoltate pe un CMS de WordPress, de exemplu.

protectie digitala

Înainte de a accesa un link, verificați dacă este url-ul corect. Sunt situații când acțiunile frauduloase se folosesc de denumirile populare are unor instituții și realizează site-uri asemănătoare și chiar cu link-uri apropiate de cel original. Doar că un url este unic și nu poate fi clonat. În unele cazuri, adresele false înlocuiesc caracterele asemănătoare. De exemplu, schimbând „o” cu zero. Pentru cei grăbiți, site-ul g0ogle.com poate fi ceva care nici măcar nu atrage atenția.

Dacă aveți în plan să cumpărați un produs găsit pe site-ul unui magazin online fără notorietate, poate ar fi bine să faceți și unele verificări înainte de a finaliza comanda. Este bine să verificați cine deține site-ul, ce păreri au alți utilizatori, verificați firma dacă e de încredere. Contează ce ține ”gura lumii” de respectiva platformă.

Când vine vorba de campanii publicitare și bannere, este bine să fiți atenți pe ce dați click. Publicitatea este bună pentru că sprijină dezvoltarea publicațiilor online, doar ca sunt situații când aceste servicii de publicitate afișează informații neconforme. Scăpați de spamul sâcâitor răspândit prin bannere, mnesaje publicitare agresive sau email marketing.

Într-un mediu dinamic cum este cel digital, trebuie să fim mereu vigilenți și să luăm măsuri de siguranță și securitate online. Este mai bine să prevenim infectarea cu viruși sau să picăm în plasa unor acțiuni frauduloase. Orice acțiune pe care o facem în online trebuie făcută cu atenție și cu responsabilitate.

Investiți în sistemele de procteție, fie că sunteți consumatori de internet, fie că sunteți administratorii unor site-uri. Cumpărați antivirus, licență de SSL, servere securizate, instalați și folosiți aplicații licențiate și updatate la zi. Inclusiv browserele folosite să fie bine setate corespunzător.

Și, cel mai important, nu vă expuneți datele cu caracter personal. Nu va expuneți datele bancare, datele de card, actele de identitate pe site-uri de care nu sunteți siguri.

Este un fapt că companiile de tehnologie investesc în securitate și este doar la latitudinea utilizatorilor să își facă partea sa de responsabilitate în ceea ce privește navigarea. Un site web sigur este foarte important, dar la fel este și navigarea în siguranță, iar informațiile expuse mai sus vă pot ajuta să navigați mai atenți pe internet.

De asemenea, ar trebui să fiți mereu în căutarea indiciilor și indicatorilor că vă aflați pe un site web rău intenționat. La urma urmei, instrumentele de mai sus își pot face treaba prin oamenii care sesizează nereguli și le raportează.