Doi români, cercetați pentru dare de mită și trafic de migranți, prin Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu

0
394

Ofițerii de poliție judiciară din cadrul D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu efectuează cercetări cu privire la două persoane, cetățeni români, care au calitatea procesuală de suspect, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți și dare de mită.

„În fapt, în dimineața zilei de 25.11.2022, în jurul orelor 4,20, cele două persoane s-au prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, pe sensul de intrare în România, dinspre Bulgaria, călătorind cu un microbuz, unul fiind șofer, celălalt pasager. În momentul prezentării documentelor pentru controlul de frontieră, șoferul, un cetățean român în vârstă de 23 de ani, a introdus o bancnotă de 50 de euro în certificatul de înmatriculare al mijlocului de transport, oferind-o unui polițist de frontieră, cu scopul de a evita controlul fizic amănunțit al microbuzului.

Imediat polițiștii de frontieră au informat ofițerii D.G.A., care au demarat activitățile procedurale specifice. Totodată, polițiștii de frontieră au verificat compartimentul pentru marfă al mijlocului de transport, ocazie cu care, într-un locaș special amenajat, au fost identificate 8 persoane de sex masculin, cetățeni sirieni, cu vârste cuprinse între 16 și 44 de ani.

Din cercetări a rezultat că aceștia au fost preluați de către cele două persoane din Sofia, urmând să fie introduși în mod fraudulos în România, cu destinația finală Germania.

În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat de către cei 8 cetățeni sirieni, respectiv dare de mită și trafic de migranți (șoferul microbuzului) și trafic de migranți (pasagerul microbuzului).

În baza Acordului de readmisie româno-bulgar, cetățenii de origine siriană au fost predați Poliției de Frontieră din Republica Bulgaria.

Cu privire la cei doi cetățeni români, procurorul de caz a dispus măsura preventivă a reținerii, urmând ca în ziua de 26.11.2022, să fie prezentați Tribunalului  Giurgiu, cu propunere de arestare preventivă. În prezent ofițerii S.J.A. Giurgiu, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul P.T. Giurgiu, derulează activități de urmărire penală în vederea lămuririi cauzei sub toate aspectele”, precizează Direcția Generală Anticorupție.

(Jurnal)