Se modifică Legea plafonării prețurilor la energia electrică. Vezi cât vei plăti în noile condiții și cum ți se va calcula factura la curent…

0
470

 Se  schimbă din nou calculul pentru plafonarea preţului la energia electrică. Potrivit amendamentului care a trecut de Senat şi urmează să intre la votul final în Camera Deputaţilor, raportarea va ţine cont atât de consumul mediu din 2021, cât şi de consumul curent de energie.

                                  Există mai multe scenarii:

Dacă anul trecut aveaţi un consum lunar de peste 301 kWh, anul acesta plătiţi preţul plafonat de 68 de bani doar dacă veţi consuma mai puţin de 100 kWh pe lună.

La un consum lunar de până la 255 de kWh, preţul va fi de 80 de bani.

Până în 300 de kWh însă plafonul de 80 de bani se menţine doar pentru primii 255 de kWh consumaţi, în timp ce restul cantităţii se va taxa la preţ întreg.

Preţul din factură pentru întreaga cantitate îl vor achita cei care consumă peste 301 kWh lunar.

Cam aceleaşi costuri se aplică şi în cazul celor care – anul trecut – au consumat lunar în medie până în 300 de kWh. Doar că în acest caz, cei care acum vor avea pe factură peste 301 kWh nu vor mai achita întreaga cantitate la preţul pieţei, ci vor avea primii 255 de kWh la preţul plafonat de 80 de bani.

În cazul celor care anul trecut au avut în medie sub 100 kWh lunar, preţul va fi plafonat la 68 de bani indiferent de cantitatea pe care o consumă în prezent.

Bisericile, parcurile industriale, producătorii de medicamente, companiile de apă şi transportul public, inclusiv Metrorex vor avea pentru 85% din consum un preţ plafonat de 1 leu pe kW.

În timp ce persoanele care folosesc acasă echipamente medicale vor beneficia de preţul de 68 de bani, indiferent de cantitatea consumată.

Acest preţ plafonat se va aplica şi în cazul familiilor care au mai mult de 3 copii. Excepţie nu fac însă milionarii, de exemplu, sau părinţii care deţin mai multe proprietăţi sau maşini electrice, adică averea nu e un criteriu de departajare.

Surse: Observator