Scandal izbucnit la o școală din Cluj, unde mama unui elev de clasa a III-a a reclamat o profesoară de engleză că îi învaţă copilul cuvinte vulgare şi vrea să o excludă din Învăţământ. Indignarea femeii – potentă financiar şi cu influenţe ”în cercurile înalte” – a fost stârnită de pronunţia cuvântului englez FOOT, care înseamnă ”laba piciorului”, scriu cei de la gandul.info.  

Postarea profesoarei de engleză a devenit virală pe Facebook, iar alţi dascăli s-au plâns că au trecut și ei prin asemenea situaţii bizare. Am preferat sa păstrăm identitatea anonimă până la soluţionarea cazului, mai scrie gandul.info.

„Bună seara,

Aş dori să vă întreb: până când vom continua să permitem părinţilor să ne ceară socoteala despre cum trebuie să ne susţinem orele şi ce anume trebuie să predăm.

Sunt profesoara de limba engleză. Am avut lecţia „Human body” la clasa a III a. Cuvântul „foot” (care se regăseşte în carte) în limba engleză înseamnă „picior, laba piciorului”. Acest cuvânt se pronunţă „fut”, doi de „o” în limba engleză se citesc „u”.

În ultima săptămână de şcoală din decembrie, a venit la şcoală mama unui elev să mă reclame pe motiv că folosesc cuvinte vulgare la oră. Doamna nici măcar nu a venit la mine, s-a dus direct la director. Directorul neştiind despre ce e vorba, m-a chemat în cabinetul dansului să discutăm problema. Vă jur că în primele 5 min abia am reuşit să articulez un „aaa” întrucât am nimerit sub artileria vocală a mamei. Iniţial nu am ştiut despre ce e vorba, apoi am înţeles că doamna era focalizată pe laba piciorului din engleza, adică pe „fut” (pronunţie), „foot” (scriere). Am încercat să îi explic doamnei că nu e un cuvânt vulgar, am venit chiar cu dicţionarul, i-am arătat pronunţia, semnele din paranteză, dar doamna era nu şi nu! M-am enervat şi am întrebat-o pe doamna de unde ştie copilul ei că acest cuvânt „fut” e vulgar şi unde l-a auzit? Vreau să vă spun că această discuţie a durat o oră, timp în care eu trebuia să fiu la altă oră (s-a dus o colegă în locul meu la clasa, dar eu am pierdut o oră).

Au venit sărbătorile şi am crezut că doamna a înţeles şi problema s-a rezolvat.

Săptămâna aceasta, am primit un telefon de la ISJ şi deşi, i-am explicat doamnei inspector despre ce este vorba, luni trebuie să mă prezint acolo pentru a explica situaţia. Doamna a făcut reclamaţie şi este hotărâtă să meargă mai departe să mă scoată din învăţământ. Doamna este „potentă financiar” şi manager al unei firme din oraş.

Directorul este speriat că din cauza mea va avea brigada în şcoală, întrucât ştie cu ce se ocupa doamna şi ce influenţă are în „cercurile înalte”. Colegii mei se uita ciudat la mine şi şuşotesc pe la colţuri. Culmea e că au aflat şi copiii. Imaginea mea este pătată. În 17 ani de învăţământ, nu mi s-a întâmplat aşa ceva niciodată şi nu am avut nicio reclamaţie.

De ce trebuie să trec prin acest stres întrucât nu sunt vinovată cu nimic. Dacă eu fac de supărare un avc până luni, cine îmi dă înapoi sănătatea? Cum este posibil aşa ceva?. Eu ştiu ce am de făcut, îmi angajez şi un avocat la nevoie, dar până unde lăsăm alte persoane să ne distrugă viaţa? Stresul la care sunt supusă în aceste zile şi, alături de mine, şi familia mea, cum îmi va afecta sănătatea? Nu am fost om în aceste zile. Până unde merge ura asta faţă de cadrele didactice? De ce nu ne lăsaţi să ne facem meseria?”, întreabă profesoara pe Facebook.

Postarea femeii a adunat peste 10.000 de reacţii şi 200 de comentarii, fiind distribuită de 6.000 de ori.

Inspectorul general şcolar de la ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, pentru Ziar de Cluj, că această sesizare există, dar profesoara nu are de ce să se teamă, deoarece astfel de reclamaţii sunt frecvente.”