
O inițiativă a ministrului educației poate naște dispute aprinse între reprezentanții sindicatelor din învățământ și părinții elevilor din ciclul primar. Conform Ecaterinei Andronescu, ar urma ca prevederile legale privind repetenția în clasele primare, să fie modificate, oferindu-se, astfel, posibilitatea învățătorului de a lăsa repetent un elev chiar și înainte de clasa a III-a.
Copiii vor putea fi lăsaţi repetenţi încă din clasa I, dacă ministrul Educaţiei va reuşi să schimbe legislaţia aprobată în 2014. Ecaterina Andronescu este nemulţumită de performanţele Învăţământului românesc şi crede că repetenţia precoce ar fi una dintre soluţiile ca elevii să nu ajungă până în clasa a VIII-a fără să ştie să scrie sau să socotească.
”Din păcate este o prevedere legală. Până în clasa a III-a, nu îi poate lăsa repetenţi, dar eu cred că trebuie să revenim asupra acestui lucru, pentru că iată unde suntem: ajungem la clasa a VIII-a şi atunci constatăm că nu ştiu să scrie bine, să calculeze şi 36% nu sunt în stare să ia 5 la evaluarea de la clasa a VIII-a. Obiectivele trebuie să le stabilim prim lege şi fişa postului profesorului,” a declarat ministrul Educaţiei la Digi24.
Ea consideră o greşeală că un elev de clasa I nu poate fi lăsat repetent: ”Categoric.(…) Te străduieşti mai mult să-l înveţi ce trebuie să-l înveţi”.
Potrivit Ordinului Ministerul Educaţiei nr. 5115/2014 – privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, la sfârşitul clasei pregătitoare şi la sfârşitul clasei I, elevii nu pot fi lăsaţi repetenţi. Elevii cu dificultăţi de învăţare vor rămâne în colectivele în care au învățat şi vor intra într-un program de remediere sau recuperare şcolară pe parcursul anului următor.
Ca de obicei, reacţiile la anunţul ministrului sunt radical diferite. Reprezentanţii părinţilor nu sunt de acord cu intenţia ministrului Educaţiei deoarece consideră că repetenţia i-ar afecta emoţional la aşa o vârstă fragedă. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie crede că decizia e binevenită, pentru că mii de copii nu pot citi nici după ce termină opt clase.
“Această iniţiativă ar afecta, cel puţin din punct de vedere emoţional, un copil care abia se obişnuieşte cu mediul şcolar şi care are şapte ani. Nu avem cum să fim de acord cu aşa ceva. Nu ştiu de ce un ministru şi-a dorit acest lucru. Până la urmă, în calitate de ministru poate propune orice, dar văzând reacţiile tuturor nu vom agreea aşa ceva şi sperăm să nu fie impusă prin noua lege a educaţiei, care va fi în dezbatere publică,” a declarat Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de părinţi din învăţământul preuniversitar.
Dimpotrivă, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” Marius Nistor consideră propunerea binevenită.
“Din punctul meu de vedere, este o problemă că la nivelul clasei a I-a, treci în clasa a II-a fără să ai cunoştinţe elementare.(…) Marea problemă a noastră este că avem peste 50.000 de copii care nu ştiu să scrie şi să citească suficient de corect. Copii care termină gimnaziul, copii care ajung în liceu şi sunt puşi în imposibilitatea de a susţine examenul de Bacalaureat. Consider că ar trebui să începem în regim de urgenţă discuţii despre legea învăţământului preuniversitar, legea învăţământului universitar. Toate aceste probleme să fie puse în dezbatere publică şi clarificate din punct de vedere legal. Să avem actele normative.(…) Din punctul meu de vedere, copilul acela cum poate intra în clasa a II-a, atâta timp cât nu are elementele de bază? E ca şi cum aş vrea să-l trec direct în clasa a XI-a, dar el are probleme la nivelul clasei a X-a. Îl trec doar de dragul de a-l trece?” apreciază Nistor, citat de gandul.info.