Consiliul Local Giurgiu, prin Centrul Cultural Local ”Ion Vinea” organizează, în perioada 3 – 5 octombrie 2018, Festivalul concurs naţional de interpretare vocală, muzică popular, ’’In memoriam Marin Ghiocel ’’, ediţia a VI-a.

Festivalul îşi propune ca, prin omagierea maestrului Marin Ghiocel – dirijor, orchestrator, formatorul multor generaţii de interpreţi consacraţi – să valorifice folclorul muzical tradiţional, să descopere şi să promoveze valorile interpretative și portul popular din diferite zone folclorice ale ţării – ne declara prof. Virgil Pețanca, directorul Centrului Cultural al Municipiului Giurgiu și totodată al Festivalului concurs. Festivalul ’’In memoriam Marin Ghiocel’’ are caracter de festival concurs şi se adresează interpreţilor cu vârste între 16 – 50 ani din toate zonele folclorice ale ţării, care au în palmares cel puţin un premiu naţional. Deocamdată nu s-a înscris nimeni, dar este o practică la noi ca participanții să se înghesuie în perioada dinaintea concursului propriu zis. În luna septembrie sistăm înscrierile. Cam cu trei săptămâni înaintea concursului știm sigur cine sunt concurenții și care este numărul lor…

 Întrebat care va fi modul desfășurării festivalului concurs, prof. Virgil Pețanca ne spunea: Concurenții  vor interpreta câte două cântece, din care unul fără acompaniament , doină sau baladă, melodie specific  zonei pe care o reprezintă şi un cântec cu acompaniament orchestral.  Înscrierea se va face pe baza  fişei de participare ce va  fi trimisă până la data de 31.08.2018 la  adresa de mail: [email protected], sau la numărul de fax 0246 21 32 80. Simultan cu fişa de înscriere se vor transmite partiturile cu acompaniamentul pieselor muzicale pe care le vor interpreta (linia melodică şi armonia). Acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra de Muzică Populară ”Doina Dunării”, condusă de  maestrul Ion Ivanovici. Vor fi trei premii, 1, 2 și 3 plus mențiune. Din păcate la cele șase ediții de până acum ale Festivalului nu am avut niciun câștigător din județul Giurgiu. Câștigătorul pe lângă trofeu va fi recompensat și cu o sumă de bani. Pe lângă acest lucru, pentru concurenți este important că festivalul este transmis în direct, în cazul de față de Etno TV,  datorită calității sale, iar asta înseamnă o promovare directă a lor în toată țara. Odată cu acest trofeu, cu experiența ulterioară, cu participările la alte concursuri și spectacole câștigătorii festivalului de la Giurgiu, devin încet, încet unii dintre ei vedete – ne mai spunea prof. Pețanca.  

De menționat că preselecția acestui concurs va avea loc în data de 7.09.2018, în intervalul orar 9:30 – 15.00 la sediul instituției din strada ”Hristo Botev”,  nr.2 Giurgiu.  Rezultatele preselecției vor fi afișate în data de 8.09.2018 pe site-ul instituției: www.centrulculturalgiurgiu.ro.  Nu vor fi admiși în concurs soliștii care nu trimit până la data sus menționată materialele solicitate . Concurenţii care vin de la mai mult de 200 de kilometri distanţă, după cum ne preciza directorul Festivalului, au asigurată cazarea gratuită. În acest sens, cei care doresc cazare înainte cu o zi de preselecţie, sunt rugaţi să anunțe la tel: 0246.231605, 0736654975  ( Bicu Petra) sau la  adresa dmail: [email protected] pâna în data de 6 septembrie 2018, altfel nu vor primi cazare în seara de 7 septembrie 2018.

 

(Jurnal)