Prezent la şedinţa de consiliu local a comunei Daia de miercuri, 25 iulie, expertul tehnic în drumuri, Andrei Bogdan a prezentat celor aproape două sute de cetăţeni ai comunei, strânşi în sala Căminului Cultural, motivele pentru care nu se mai pot începe lucrări de modernizare şi de ce unele drumuri arată ca după bombardament, deşi au fost reabilitate cu doar doi ani şi jumătate – trei în urmă.

 Ce trebuie să ştiţi dumneavoastră, în primul rând, este că nu s-a respectat absolut deloc proiectul iniţial. Era vorba despre modernizarea a trei kilometri de drum, cu punere de 40 de centimetri de piatră (balast şi piatră concasată), dar ceea ce s-a făcut pe străzile despre care vorbim a fost o lucrare ilegală, fără documentaţie tehnico-economică, fără facturi care să ateste provenienţa materialului şi, mai ales, au fost lucrări executate cu un material neomologat. Pe lângă toate acestea, în loc de 40 de centimetri, s-au pus doar 10 centimetri, de beton concasat, provenit…nu ştiu de unde, probabil din ceva demolări”, spunea Andrei Bogdan.

Pe scurt, lucrurile au fost prezentate astfel: în luna septembrie, 2015, în mandatul primarului Vasile Barbu, la Daia au demarat o serie de lucrări de modernizare ale unor drumuri comunale. Numai că, în loc de trei kilometri, cât era prevăzut să se modernizeze, au fost „aranjaţi” aproape nouă kilometri. Şi totul fără documentaţia aferentă, fără să se respecte planurile, aşa cum a reieşit din controalele Curţii de Conturi şi ale Inspectoratului de Stat în Construcţii. Proiectantul lucrărilor de „Consolidare Drumuri Comunale” comuna Daia judeţul Giurgiu a fost firma BTM CONSTRUCT SRL, în timp ce constructorul ales a fost TOTAL AGROCOMERŢ SRL. Diriginte de şantier, conform contractului, a fost Onu Felicia Amalia, dar, de fapt…diriginte a fost soţul acesteia, Onu Cristian, cel care, de altfel, a şi semnat majoritatea documentelor.

Surprizele nu se opresc însă aici! Şeful de proiect este un anume inginer Marian Budoi. Tot el este și cel care semnează o serie de procese verbale de lucrări, în calitate de responsabil tehnic cu execuţia, în timp ce la rubrica „constructor” ( coincidenţă sau nu!), apare numele Budoi Angela. De altfel, procesele verbale amintite nu au dată, nu au număr de înregistrare, nu există nicio dovadă a legalităţii lor. Mai mult, conform unor informaţii, se pare că Marian Budoi nu mai are drept de semnătură şi ştampilă încă de acum vreo 10 ani, când Inspecţia de Stat în Construcţii i-ar fi retras acest drept, tot ca urmare a unor nereguli constatate la diverse lucrări executate sau proiectate de acesta. Devoalările neregulilor de la cele 24 de drumuri comunale din Daia, care au fost „modernizate” doar pe hârtie, continuă cu alte și alte surprize, „oferite” de acelaşi Marian Budoi, care semnează şi referatul privind verificarea de calitate, în calitate de Verificator Tehnic Atestat, şi chiar şi un Buletin de Analize (tot fără dată!) în calitate de…”şef Laborator” (!?).

Oamenii din sat spun că acest Budoi Marian ar fi un apropiat al fostului primar Vasile Barbu, şi al unui consilier local, Marius Dragomir (consilier şi în mandatul lui V. Barbu) care a fost văzut de oamenii din comună dirijând lucrările de modernizare a drumurilor şi lucrările de apă potabilă.

Însumată, paguba produsă bugetului local al Primăriei Daia cu modernizarea ce a devenit „invizibilă”, după cum spuneau locuitorii de pe străzile pe care s-au efectuat lucrări, se ridică la aproape şase miliarde de lei vechi (!!), sume care nu se regăsesc nici în teren, în calitatea lucrării, nici în documente (facturi de materiale).

Ştiu, oamenii sunt nemulţumiţi, îşi doresc condiţii normale de viaţă. Suntem printre ultimele cinci comune din judeţ, şi mă doare şi pe mine acest lucru. Din păcate, nu putem intra să face nimic, aş face şi mâine proiect să modernizez acele drumuri. Dar suntem în litigiu cu aceste lucrări, şi dacă noi facem lucrarea aşa cum trebuie, la o contraexpertiză cerută de instanţă, ne vom trezi că pierdem procesul, pentru că acei experţi ar găsi o lucrare ca la carte”, ne-a precizat, la încheierea discţiilor, primarul comunei Daia, Adrian Florin Şerban.

 

(Jurnal)