După perioada de ploi și instabilitate atmosferică presărată cu fenomene extreme, suntem acum amenințați cu călduri de coșmar. Uitându-ne în urmă, actualul record este de 48 de grade Celsius și a fost înregistrat la Atena, în iulie 1977.

Temperaturile sunt în creştere în Spania şi Portugalia, susţinute de un curent de aer cald venit din Africa. Recordul în Portugalia este de 47,4 grade Celsius, în 2003,  iar în Spania în iulie anul trecut au fost înregistrate 47,3 grade Celsius.

Agenţia naţională de meteorologie a Spaniei a emis o avertizare valabilă până duminică, comunicând că valul de căldură va fi „în mod deosebit intens şi de durată în sud-vest”.

Grupul de avertizări meteorologice al Europei, Meteoalarm, a emis deja cod roşu de caniculă, însemnând temperaturi foarte periculoase care pot pune în pericol vieţi, pentru cea mai mare parte a sudului Portugaliei şi pentru provincia Badajoz din Spania.

De asemenea, Italia a emis cod roşu pentru partea de centru şi nord, care include oraşele turistice Roma, Florenţa şi Veneţia.

Meteogroup, o organizaţie privată meteorologică, a comunicat că există o şansă de 40% să fie egalat recordul de 48 de grade Celsius de la Atena şi o şansă de „25-30%” să fie depăşit.

Așa că nu ne putem aștepta la nimic bun nici de la luna august!

(Jurnal)