alegeri-parlamentare-2016-meseriile-candidatilor-la-alegerile-parlamentare-de-la-ingineri-juristi-415738

 

La Giurgiu listele celor ce vor candida la alegerile parlamentare din 11 decembrie (Senat şi Camera Deputaţilor), demonstrează o acută criză de cadre. Atât PNL-ul cât şi PSD-ul, cele două partide  importante pe scena politică locală, şi-au schimbat foarte puţin configuraţia privind persoanele desemnate să îi reprezinte în cel mai înalt for instituţional. Iată de ce pe locurile eligibile  se regăsesc aceleaşi personaje ce  îşi asumă de fiecare dată rolul reprezentativităţii  Organizaţiei în orice comisie,  instituţie sau for decizional: Răzvan Cuc, Alexandru Andrei sau Nicolae Bădălău  din partea PSD şi respectiv Gheorghe Ştefan  şi  omniprezentul Dumitru Beianu  din partea PNL.

În privinţa liberalilor, o singură surpriză: cei de la Centru  l-au dorit  de data asta pe loc eligibil , la Senat,  pe Dan Vlaicu în detrimentul controversatului Dumitru Beianu. Răsfoind listele cu candidaţi observăm totuşi şi câteva  noutăţi în peisajul politic. Două nume noi, cele ale lui  Dan Andronic (Partidul Mişcarea Populară), un jurnalist de primă mână şi profesorul Mugurel Burcescu  (Uniunea Salvaţi România), unul dintre  autorii principali ai  reconstrucţiei Liceului ”Ion Maiorescu”, o voce importantă în ceea ce priveşte reabilitarea cutumelor din educaţia giurgiuveană,  un adept al reintroducerii  criteriilor de performanţă în sistemul de învăţământ.

În afara  celor amintiţi, foarte puţine nume cunoscute, ce ar putea resuscita interesul giurgiuvenilor pentru politică şi totodată pentru prezenţa la urne. Surprize am putea considera prezenţa lui Toma Petcu, pentru prima dată lansat într-o astfel de competiţie importantă, tânărul politician fiind obişnuit până acum cu rolul celui care stă întotdeauna la butoane, realizând scenarii.  Liliana Ciobanu, la rândul ei  încearcă să dovedească faptul că mandatul său de parlamentar nu a fost deloc  o întâmplare. Faţă de ceilalţi contracandidaţi cei doi au în primul rând avantajul de a nu fi fost amestecaţi în scandaluri mediatice, persoane publice care şi-au construit singure personalitatea, dovedind că au  atât vocaţie de manageri, cât şi de lideri politici.  În timp ce Toma Petcu  a gestionat multă vreme două din cele mai importante societăţi ale mogulului  Ioan Nicolae, deputatul Liliana Ciobanu a reuşit să impună în plan privat,  un brand în industria de panificaţie, Panesim,  atât în judeţ cât şi în ţară. Dacă Florin Toma Petcu s-a evidenţiat prin abilitatea sa politică, reuşind să formeze la Giurgiu, doar într-un singur an, o Organizaţie puternică, de luat în seamă, este vorba despre ALDE Giurgiu, Liliana Ciobanu a excelat prin disponibilitatea sa în relaţia cu cetăţenii,  fiind autoarea a zeci de interpelări şi scrisori deschise către miniştri şi ministere, în dorinţa ei sinceră de a face auzite ofurile  locuitorilor acestui judeţ, reuşind  de fiecare dată să se reinventeze ca lider de partid la PPDD, PSRO şi astăzi la PER.  

Surpriza cea mai mare  rămâne însă , aşa cum precizam la început,  Dan Andronic, un jurnalist ce  administrează cel mai iubit cotidian de ştiri din ţară: ”Evenimentul Zilei”.  El este totodată cel care a coordonat  campania mefistofelicului Traian Băsescu… Şi cu asta cred că am spus totul despre acest fin analist, formator de opinie, ce vine la Giurgiu din ceea ce americanii  numesc ”big politics” (politica mare!). Un personaj puternic susţinut mediatic, având un sistem relaţional de invidiat… Am spune, exact ce le-ar trebui cetăţenilor acestui judeţ pentru a-i face vizibili,  şi de luat în în seamă cu orice ocazie. Singurul său handicap  rămâne partidul pe care-l reprezintă, Traian Băsescu fiind în continuare un personaj extrem de antipatizat în judeţul Giurgiu. Dar până la urmă mare parte din electorat  va vota omul şi nu partidul, chiar dacă analiştii spun cu totul altceva…

În calculul hârtiei, ca la fotbal, deocamdată , în judeţul Giurgiu, favoriţi la parlamentarele din 11 decembrie sunt : Nicolae Bădălău, (considerat cel mai abil politician giurgiuvean), Vasile Mustăţea (care la rândul său pare a demonstra că nu şi-a  spus încă ultimul cuvânt ) ,  cărora li se alătură  Gheorghe Ştefan, Răzvan Cuc, Toma Petcu, Liliana Ciobanu şi Dan Andronic, cu toţii aflaţi la vârsta maturităţii politice, personaje ce  ar putera şterge  întrucâtva resemnarea electoratului giurgiuvean în legătură cu cei pe care i-a votat în mandatele anterioare.  

 În rest multă figuraţie menită să umple golurile tuturor formaţiunilor politice, din listele cu candidaţi, ceea ce demonstrează încă o dată lipsa de personalităţi din rândul cadrelor de partid, faptul că tot mai puţini giurgiuveni, cu ştaif, doresc să mai intre în politică deşi cu toţii sunt conştienţi că fără influenţa acesteia este din ce în mai greu să răzbească în plan social. Altfel spus,  de pe lista lungă a candidaţilor  (164 ) , reprezentând 28 de partide , în judeţul Giurgiu numărul favoriţilor  abia depăşeşte degetele de la o mână…

(Florian TINCU)