După cum consemnam în ediția on line a cotidianului nostru pe 15 martie a fost sărbătorită Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor .

Despre drepturile consumatorilor

Cu această ocazie, directorul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Fabian Țârcă, ne amintea că în 1962, președintele SUA, J.F, Kennedy , făcea o declarație către Congres, privind drepturile consumatorilor , susținând existența a 4 drepturi fundamentale ale acestora: 1. Dreptul la securitate; 2. Dreptul la informare; 3. Dreptul de a fi ascultat și 4. Dreptul de a alege produse și servicii. Ulterior cele 4 drepturi au fost extinse de către Organizația Internațională a Consumatorilor la opt, celor 4 adăugându-se Dreptul la despăgubire; Dreptul la un mediu înconjurător sănătos; Dreptul la asigurarea necesităților și nevoilor vitale și Dreptul la educare. În acest an tema propusă de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ( ANPC) este ”Crearea unei piețe on line echitabile și sigure”, având în vedere dezvoltarea acestui tip de comerț. Îndemnul Autorității este să marcăm ziua mondială a drepturilor consumatorilor printr-o atitudine prudentă faţă de ofertele primite pe dispozitivele conectate la Internet, pentru a nu risca să ajungem în situaţia în care marfa suntem chiar noi, consumatorii – preciza Fabian Țârcă.   

În cursul zilei de joi, 15 martie, comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Giurgiu (CJPC ) au ieșit pe străzile Municipiului, împărțind consumatorilor giurgiuveni, materiale informative în legătură cu această zi și respectiv drepturile consumatorilor.

Directorul CJPC Giurgiu ne mai spunea că atât societățile comerciale, cât și prestatorii de servicii vor trebui să facă permanent efortul de a afla ceea ce contează pentru consumatori și ce  determină  comportamentul lor, lucruri care vor  constitui un avantaj major în bătălia numită concurență de piață, conducând totodată la crearea de noi oportunități , la dezvoltarea de noi produse, la crearea de strategii de succes.

Care a fost bilanțul acțiunilor pe 2018

Tot cu acest prilej directorul instituției ne-a prezentat un scurt bilanț al instituției pe care o conduce. Conform acestuia numărul controalelor desfășurate în 2017 a fost de 1640 din care 637 acțiuni de control au vizat respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor nealimentare și prestarea serviciilor nealimentare, 989 acțiuni au vizat grupa produselor alimentare și a serviciilor alimentare, în timp ce 14 acțiuni au vizat serviciile și produsele financiare.

Cu un colectiv extreme de restrâns , anul trecut am reușit 764 de controale încheiate cu sancțiuni – ne mai spunea directorul Fabian Țârcă. Valoarea totală a amenzilor aplicate anul trecut fost de 1398.700 lei. CJPC a înregistrat 488 de petiții din care 391 au avut ca obiect comercializarea neconformă a produselor ne alimentare și a serviciilor nealimentare. Valoarea despăgurbirilor acordate (restituirea contravalorii produselor/ serviciilor…) a fost de 17725 lei.

Care sunt cele mai frecvente abateri

Directorul Comisariatului ne preciza că principalele abateri constatate au fost: neîncadrarea în data durabilității minimale / data limită de coonsum înscrise de producători sau modificareaa acestor date, caracteristici neconforme, neafișare de prețuri de vânzare sau necorelate preț de raft cu preț de casă etc.

Reclamații on line

Un capitol nou este cel al reclamațiilor primite on- line de la consumatori. În anul trecut s-au primit 118 reclamații din care 49 au fost redirecționate, 16 au fost justificate, 32 rezolvate pe cale amiabilă de către operatorii economici reclamați, 9 au fost clasate datorită lipsei datelor de identificare ale operatorului economic, 7 petiții au fost retrase , 4 petiții au fost concluzionate ca neîntemeiate, iar numai una a fost nesoluționabilă. Din cele 49 de petiții redirecționate, 29 dintre ele au mers către Centrul European al Consumatorilor (ECC- România), care de la 1 ianuarie s-a alăturat rețelei ECC-Net pentru a-i sprijini pe cetățenii UE în domeniul achizițiilor transfrontaliere – a conchis directorul CJPC Giurgiu, Fabian ȚÂRCĂ.

(Jurnal)