Generalul de flotilă aeriană (rtr) Radu Theodoru, considerat unul dintre cei mai de seamă scriitori postbelici din literatura română, îndeosebi în sfera romanului istoric, cu influențe din zona militară.  a împlinit 97 de ani.

Maestrul Theodoru a fost nominalizat pentru premiul „General de corp de armată Ioan Sichitiu” cu lucrarea Comandor aviator Lazăr Munteanu, cavaler al Ordinului «Mihai Viteazul».

Radu Theodoru – născut  la 17 ianuarie 1924, în comuna Ineu, judetul Arad, este un ofițer român cu o bogată carieră literară dezvoltată, în principal, înainte de anul 1990.

 Fiul agronomului Constantin Theodoru și al Paulei (n. Iliescu), profesoară de biologie, Radu Theodoru s-a născut într-o fortăreață, tatăl său fiind pe atunci directorul unui stabiliment de ocrotire socială. 

După ce obține la Petroșani brevetul de pilotaj fără motor (1942), se orientează spre o carieră în aviație. Astfel, urmează cursurile Școlii Superioare de Aviație Militară București – Secția Naviganți de la Cotroceni (1943-1945) și ale Școlii Speciale de Aviație (1945-1946). După terminarea acestor școli, devine pilot de vânătoare în Flotila I Vânătoare, București (1946-1949), apoi comandant de escadrilă de vânătoare și instructor de zbor la Regimentul 3 Vânătoare „Târgșor” (1949-1950), comandant de companie și profesor de specialitate la Școala de ofițeri tehnici de aviație Sibiu (1950-1951), după care este trecut în rezervă (1952) cu gradul de maior. Ulterior este avansat în retragere, până la gradul de general maior.

Începând cu 1952, se dedică vieții literare, debutând la Sibiu, la cenaclul „Orizonturi noi”, cu romanul istoric „Brazdă și paloș” (1954-1956). Ulterior, este redactor al revistei „Scrisul bănățean” din Timișoara, secretar al Uniunii Scriitorilor – Filiala Timișoara (1956-1965), redactor la revista „Astra” din Brașov, secretar al Uniunii Scriitorilor – Filiala Brașov și vicepreședinte al Comitetului Județean de Cultură și Artă – Brașov (1965-1970).

După acest periplu prin diverse funcții în domeniul artei și culturii, se stabilește în Capitală, întemeindu-și o gospodărie la Grădiștea, în județul Giurgiu. A fost angajat să conducă cenaclul literar al revistei „Viața militară” și apoi a fost trimis să fie cronicarul primului marș transatlantic al navei-școală „Mircea” (1976).

Radu Theodoru își axează scrierile pe teme istorice, alegând episoade reprezentative pictate în stil realist, cu evenimente moralizatoare, lucrările sale servind drept proză-document.

A scris piese de teatru, romane, nuvele, reportaje conținând o seamă de amănunte de ordin autobiografic. Proza de inspirație istorică a lui Radu Theodoru, inițiată prin volumele de debut, câștigă cu timpul în maturitate și adâncime, autorul reușind să realizeze o „sinteza a veacurilor” de istorie românească, de la Burebista și până în contemporaneitate, epoca de predilecție fiind cea a domniei lui Mihai Viteazul.

A fost distins cu numeroase premii, printre care Premiul Academiei RSR pe anul 1974.

Mentor al revistei ”Valahia”, maestrul Radu Theodoru a fost mulți ani un colaborator fervent al publicației noastre. Suntem onorați să ne numărăm printre cei ce îi pot  ura multă sănătate și puterea de a  aduce în continuare la lumină, multe cărți de acum înainte.

La MULȚI ANI MAESTRE! La cât mai multe romane, d-le general RADU THEODORU!