AcasăActualitateȘCOALA DE VARĂ DANUrB+: Ateliere de explorare urbană pentru tineri

ȘCOALA DE VARĂ DANUrB+: Ateliere de explorare urbană pentru tineri

DESPRE PROIECT

Programul este dedicat tinerilor interesați să descopere Giurgiu cu alți ochi, să exploreze patrimoniul orașului prin clădirile, străzile, spațiile și poveștile lui cu scopul de a dobândi o înțelegere mai bună a provocărilor și oportunităților din oraș.
Atelierele educaționale vor aduce împreună un grup de tineri ce vor învăța cum să privească orașul mai departe de aparențe și cotidian prin metode non-formale creative aplicate, oferindu-le astfel o platformă pentru a-și exprima experiența de cetățeni ai orașului Giurgiu și pentru a identifica idei de schimbare la nivel local. Tinerii vor fi îndrumați de tutori URBOTECA și de studenți de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București.
ELIGIBILITATE
Programul este destinat:
– Tinerilor de 15-19 ani cu rezidență în Giurgiu
– Înscriși la unul din liceele teoretice, tehnologice, școlile profesionale din oraș
– Disponibili pe toată perioada 5 – 30 Iulie 2021 pentru 4 întâlniri săptămânale
– Interesați în descoperirea orașului și dezvoltarea de abilități creative și de analiză
PROGRAMĂ
Programul de ateliere se va desfășura în perioada 5-30 Iulie 2021, atât fizic cât și online.
Se vor organiza 4 ateliere de teorie aplicată de o zi (un atelier/ săptămână) care se vor desfășura fizic în Giurgiu. Între fiecare atelier, participanții vor avea o săptămână la dispoziție pentru mici proiecte practice creative si exerciții de observație urbana, cu suport din partea organizatorilor online. Pe durata întregului program, tinerii vor construi treptat povești ale orașului Giurgiu ce vor fi expuse și prezentate în cadrul unui eveniment public final.
5-11 Iul.: Observare urbană și plimbare prin Giurgiu
Teorie: Ce este observarea urbană, cum se face, ce unelte folosim?
Practică: Documentarea unei plimbări în Giurgiu folosind o aplicație mobilă
12-18 Iul.: Gândire critică și analiza orașului
Teorie: Cum analizăm observații, cum generăm idei, cum stabilim un subiect de cercetare?
Practică: Documentarea unui loc la liberă alegere din Giurgiu
19-25 Iul.: Cercetare prin film și interviu
Teorie: Cum adunăm informații de la alți oameni, ce este un interviu, cum folosim filmul creativ?
Practică: Filmarea unui interviu pe o tema la alegere despre orașul Giurgiu
26-30 Iul: Montajul și crearea unei povești
Teorie: Ce este narațiunea, cum dezvoltăm o poveste din materialele adunate, cum prezentăm?
Practică: Definirea unei scurte povești despre orașul Giurgiu
30 Iul.: Eveniment final de prezentare a proiectelor/expoziție + proiecție film în prezența invitaților și a autorităților locale
BENEFICII
Prin participarea la acest program, tinerii vor avea ocazia să:
– Primească un pachet de lucru și îndrumare teoretică pentru observare urbană
cu materiale teoretice și unelte de lucru
– Prezinte proiectul în cadrul unui eveniment oficial local și să primească o diplomă recunoscută de participare ce va detalia abilitățile dobândite
– Dezvolte abilități de observare urbană, gândire critică, lucru cu metode creative (ex. narațiune, video, foto, audio, aplicații mobile multimedia,), cercetare (ex. interviu), comunicare
– Să cunoască alți tineri pasionați de subiecte similare din Giurgiu alături de
care vor lucra pe parcursul acestui program
– Creeze un proiect al lor de la observații la idei la un produs final documentat
ce poate fi folosit pentru portofoliu sau aplicații de studii sau angajare
– Devină parte din rețeaua de actori DANUrB+ pentru a se implica ulterior în activități de schimbare a orașului la nivel local
CONDIȚII DE PARTICIPARE
Participarea în program se face prin înscriere cu formularul online disponibil aici. Pe baza motivației din aplicație vom selecta 20 de tineri care vor face parte din program.
Accesul la școala de vară este complet gratuit. Nu este nevoie de nicio experiență anterioară sau abilități relevante subiectelor tratate în ateliere pentru participare.
Cum fiecare atelier construiește pe baza celui din urmă, participarea în program presupune prezența la toate cele 4 ateliere și implicare activă în exercițiile practice din fiecare săptămână.
ORGANIZATORI
Aceste ateliere sunt dezvoltate ca parte din proiectul DANUrB+ în Giurgiu printr-un parteneriat dintre Asociația pentru Tranziție Urbană, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” și Primăria Municipiului Giurgiu. Proiectul este cofinanțat de fondurile Uniunii Europene (ERDF și IPA).
DANUrB+ („Brandul Urban Dunărea”) este un proiect internațional pentru conectarea și consolidarea comunităților existente de-a lungul fluviului Dunărea. Scopul proiectului este de a facilita colaborări la nivel local și a crea oportunități de dezvoltare care să pună în valoare tradițiile și valorile culturale.
Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” este principala instituție universitară de stat dedicată formării specialiștilor în domeniul arhitecturii și urbanismului. Activează partea de cercetare și de educație pentru DANUrB+ în Giurgiu.

Primăria Municipiului Giurgiu este partener strategic asociat acestui proiect, alături de alte municipalități de orașe situate pe Dunăre, atât din țară cât și din străinătate. Mai multe detalii: http://www.primariagiurgiu.ro

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
22.9 ° C
22.9 °
22.9 °
44 %
1.8kmh
85 %
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
30 °
mar
28 °
mie
19 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!