Schimbări privind acordarea concediul medical, începând cu 1 august. Ce trebuie să știe fiecare angajat!

0
313

Începând de luna viitoare, medicii vor acorda pacienţilor concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă în două etape. În prima etapă, concediul poate dura cel mult trei zile pentru o afecţiune uşoară.

După aceste trei zile, medicul decide dacă va elibera certificatul de concediu medical în continuare, în funcţie de răspunsul pacientului la tratamentul prescris şi de rezultatele analizelor pe care i le-a recomandat.

Planul de urmărire a evoluției bolii va cuprinde cel puțin indicațiile terapeutice și igienico-dietetice, pe care pacientul trebuie să le respecte.

Orice tip de concediu medical este reglementat prin legea 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006.

Conform acestei legi, pentru acordarea concediului medical, angajatul trebuie să aibă domiciliul în România și să fi fost înscris în sistemul de asigurări sociale de sănătate cel puțin șase luni în ultimul an. De asemenea, este menționată de lege condiția ca activitatea să fi fost desfășurată în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu, act de detașare sau în baza unui statut special prevăzut de lege. Conform legii, de aceleași drepturi beneficiezi și dacă nu îndeplinești situațiile descrise anterior, dar te numeri printre:

  • persoanele autorizate să desfășoare activități independente;

  • persoanele care încheie un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații;

  • administratori sau manageri care au încheiat un contract de administrare sau de management;

  • membrii unei asociații familiale;

(Jurnal)