După intensele campanii derulate atât de publicația noastră, cât și de către o parte a colegilor din media locală, se pare că Turnul cu Ceas va fi redat giurgiuvenilor.

În anul 2003, mai exact în data de 30 iunie, între Primăria Giurgiu și o firmă de apartament, NIXI CAFENEA SRL, se încheia un contract de concesiune pe 49 de ani, din care – așa cum s-a dovedit de-a lungul timpului – giurgiuvenii au avut de pierdut. În locul evenimentelor culturale, al cafenelei literare ce se promitea, a apărut o cârciumă, cu un acoperiș ca o „fustă”, ce a transformat cel mai important obiectiv turistic al municipiului într-un kitsch ieftin. În timp, cârciuma a prosperat, la conducerea ei succedându-se mai multe personaje din lumea politică și, cel mai important, apropiați ai fostului primar Lucian Iliescu. Cu toții au avut – așa cum s-a dovedit – același scop: de a se îmbogăți ei, și de a nu transforma simbolul orașului în ceea ce trebuia: un obiectiv ce ar fi putut fi vizitat de turiștii aflați în drum spre București, veniți cu navele de croazieră pe Dunăre până în Portul Giurgiu.

După 17 ani de pierderi, consiliul local – cel mai probabil la presiunea mass-mediei giurgiuvene ce s-a implicat în acest subiect, dar și al unor locuitori ai municipiului ceva mai vocali – a găsit soluția de a mai salva ce se poate salva din Turnul cu Ceas: au adoptat, cu 11 voturi pentru, șapte împotrivă și trei abțineri, cesiunea contractului de asociere nr.10/30.06.2003 încheiat între municipiul Giurgiu și Societatea Comercială NIXI CAFENEA SRL, de această dată cu termeni mai favorabili municipalității.

Am avut, până acum, mâinile legate de hotărâri de consiliu, date înainte ca eu să vin primar. Nu aveam nici cel mai mic atu pentru a face ceva. Mai mult, amintiți-vă că în anul 2015, senatorul Niculae Bădălău, a adresat nenumărate interpelări către ministrul culturii de la acea vreme, referitoare la situația Turnului cu Ceas, de fiecare dată răspunsul fiind același: nu se poate face nimic, pentru că a fost respectat proiectul avizat de către Ministerul Culturiii, astfel că nu există niciun impediment ca acea cafenea să nu funcționeze la baza turnului”, a precizat primarul Nicolae Barbu, în cadrul ședinței ordinare de marți, 3 martie, a consiliului local, ședință în cadrul căreia s-a dezbătut situația monumentului-simbol al municipiului Giurgiu.

(Jurnal)