Scandalul minorei dintr-o căsuță instituționalizată a DGASPC Giurgiu, ce de curând a dat naștere unui copil, a devenit din nefericire pentru noi, giurgiuvenii, unul național, presa dezvoltând pe larg subiectul, evident în funcție de interesele politice, de grup, de documentele avute la dispoziție și mai ales din dorința de senzațional.
În ceea ce ne privește nu ne propunem în rândurile următoare să dăm sentințe morale si cu atât mai mult, legale, procesul de conștiință privind situația minorei, rămânând în sarcina celor implicați direct, iar cele verdictul legalității sau ilegalității acestui caz , în sarcina autorităților statului.
Ceea ce dorim să evidențiem noi este, în primă instanță, fenomenul îngrijorător a faptului că minore aflate în custodia statului devin, din păcate, ori ținte ale traficului de persoane, victime ale prostituției, râmânând, ca în cazul de față, însărcinate la vârste fragede , evident ajungând ulterior să fie la rândul lor înregistrate în sistemul de protecție a copilului.
Reîntorcându-ne la subiectul minorei ce tocmai a născut un copil al cărui tată se prezumă că ar fi numitul Cristian, acesta a depus în 18 august, la Judecătoria Giurgiu o cerere „de autorizare a căsătoriei”. Semnătura de pe document însă, ( surpriză!), este diferită de cea de pe alte acte, după cum avea să constate un control al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA). Procesul a început în luna septembrie, imediat după ce în presă au apărut primele semnale despre acest caz de la Giurgiu.
După două săptămâni la dosar sunt atașate declaraţia minorei Alexandra privind acordul la căsătorie şi acordul (nedatat) al reprezentantului său legal, Gheorghe Paraschiv, șeful DGASPC Giurgiu. Controlul autorității a arătat însă că acest Cristian era cercetat penal la acel moment, în două dosare pentru conducere fără permis pe drumurile publice, existând chiar un al treilea dosar în care procurorii au dat renunțare la urmărirea penală pentru aceeași infracțiune.
Mai mult decât atât, Bucureștiul descoperă în documentele DGASPC Giurgiu mediul în care urma să plece minora Alexandra – „conform Sentinței Civile nr.144/25.09.2018 a Tribunalului Giurgiu prin care se dispune plasamentul copilului M. I. (sora lui Cristian) în CTF Ansaloni (n.red. – căsuță instituționalizată), „părinţii nu prezintă garanţiile materiale şi morale necesare creşterii şi educării minorei” (…) „minora a declarat că a fost violată de tatăl său şi ulterior mama a obligat-o să întreţină relaţii sexuale cu diverşi bărbaţi şi să se mărite cu numitul M.G.”
Înțelegând contextul real al acestui caz reprezentanții DGASPC Giurgiu cer, la rândul lor, instanței să respingă căsătoria celor doi (Alexandra și Cristian), fapt care se și întâmplă. În mod ciudat, Cristian însă nu atacă sentința, deși există această variantă legală. Ba mai mult, pleacă în Spania, lăsând-o singură pe gravida pe care își dorea să-i fie soție.
Nr. unic (nr. format vechi) : 12289/236/2022
Data inregistrarii : 18.08.2022
Data ultimei modificari: 19.01.2023
Sectie: Generale
Materie: Minori şi familie
Obiect: căsătorie minor
Stadiu procesual: Fond
Părţi
Nume: Calitate parte
MIU CRISTI FLORIN – Petent
ŞTEFAN MARIANA ALEXANDRA – minoră Intimat
DGASPC GIURGIU Autoritate tutelară
Şedinţe
19.12.2022
Ora estimata: 09:00
Complet: CN41
Tip solutie: Respinge cererea
Soluția pe scurt: ”Respinge cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost însuşită, formulată de reclamanta Ştefan Mariana Alexandra, în contradictoriu cu pârâţii Miu Cristi Florin şi DGASPC Giurgiu, având ca obiect autorizare căsătorie. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, calea de atac urmând a se depune la Judecătoria Giurgiu. Pronunţată astăzi, 19.12.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.
Document: Hotărâre 5865/2022 19.12.2022
Prin urmare cazul este unul complex, iar autoritățile trebuie să își facă treaba cu responsabilitate, întrucât s-ar putea creea un precedent periculos.
Se impune acest lucru, instituțiile statutului dovedind de multe ori că sunt incapabile să gestioneze un astfel de fenomen. Lipsa profesioniștilor, a psihologilor adevărați ( nu a celor testați prin sistemul X și 0), a psihopedagogilor, a asistenților sociali cu vocație, alături de angajările făcute pe bază de spăgi, clientelă politică, examene date formal și nu în ultimul rând a unei legislații deficitare, pline de lacune, a condus la astfel de situații în care victime sunt minorii și în special fetele de vârsta Alexandrei.
(Jurnal)