Șapte clădiri din Municipiul Giurgiu prezintă risc major de prăbușire la cutremur!

0
2421

Șapte clădiri din Giurgiu au fost recent expertizate tehnic. Specialiștii au cosntatat că toate au risc mare de prăbușire la cutremur!

 În mai 2022, în urma unei hotărâri de consiliu, Primăria Giurgiu a demarat acțiunea de expertizare tehnică a șapte clădiri din municipiul Giurgiu, toate într-o avansată stare de degradare.

Clădirile supuse expertizei sunt:

  • Imobilul nr.1 – Str. Ștefan cel Mare;

  • Imobilul nr. 21 – Str. Dorobanți;

  • Imobilul nr. 58 – Str. Nicolae Bălănescu;

  • Imobilul nr. 7 –  Str. Vasile Alecsandri;

  • Iomobilul nr.2 – Str. Vasile Alecsandri;

  • Imobilul nr. 7 – Str. Mihail Sadoveanu;

  • Imobilul nr. 13 – Str. Gării.

În urma expertizei, realizată de o firmă specializată, concluziile nu sunt dintre cele mai optimiste: toate cele șapte clădiri se încadrează în clasele de risc seismic I și II, adică au un risc mare de prăbușire sau cu suspiciune de avariere majoră în cazul unui seism.

În informarea ce va fi prezentantă și Consiliului Local în ședința ordinară de joi, 30 martie, sunt prezentate și măsurile recomandate de expertul tehnic.

Astfel, pentru imobilele care au proprietate mixtă, concluziile expertizei vor fi prezentate atât proprietarilor cât și actualilor chiriași.

În cazul clădirilor nr. 21 din str. Dorobanți și nr. 58 din str. ”Nicolae Bălănescu”, se vor obține documentele necesare pentru desființare, în timp ce pentru imobilul nr. 2 din Str. Vasile Alecsandri au fost luate măsurile de evacuare a chiriașilor și întocmirea documentației de desființare parțială.

În ceea ce privește imobilul nr. 7 din str. ”Mihail Sadoveanu”, se recomandă obținerea acordului de declasare din categoria de monument istoric și obținerea autorizației de desființare.

Ca și măsură urgentă, Primăria Giurgiu, prin SC. Giurgiu Servicii Locale SA trebuie să ia măsuri de semnalizare și împrejmuire a imobilelor încadrate în clasa de risc seismic I.

(Jurnal)