Cazul ”Clanul Marelui Alb”, devoalat  de jurnaliștii Recorder, despre rețeaua secretă a oamenilor de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii, a dus la sesizarea DNA!

0
399

Unul dintre scandalurile cele mai mari din aceste zile, este cel declanșat de jurnaliștii  de la ”Recorder” , cu  Investigația numită ”Clanul Marele Alb”.

Documentarul celor de la  ”Recorder” a scos  la iveală afacerile oneroase ale unor înalte fețe bisericești, aflate în cârdășie cu anumiți politicieni.

Materialul demonstrează  de fapt că bisericile ridicate peste tot prin țară, cu orice chip, din banii enoriașilor, oricât de avuți sau de săraci sunt aceștia, ascunde interesul personal al câtorva slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române, dornici de chiverniseală.

 Despre asta vorbește cazul numit generic ” Clanul Marelui Alb” în care este  devoalată  rețeaua  de afaceri rentabile, de la cel mai înalt nivel al BOR.   Un spectacol cinic al unor Preasfinți și Preafericiți, ce bagă adânc mâna în  buzunarul public, profitând de banii cetățenilor  fără să dea socoteală nimănui.

Cine este de fapt Marele Alb, care a nășit o sumă de SRL-uri când era mitropolitul Moldovei?  El este  cel supranumit de unii „Dănuț SRL” . Un individ care a plecat „la studii în Occident și a trăit mai bine de zece ani în Franța, Germania și Elveția, fapt ce a alimentat speculații despre legăturile Marelui Alb de astăzi cu fosta Securitate”, pe timpul când noi, ceilalți, eram chemați la Miliție pentru că am fluierat în Biserică!”

Mulți dintre prelați s-au mirat de nejustificata traiectorie ascendentă a lui Dan Ilie Ciobotea  către vârful ierarhiei bisericești, acensiune care numai ”minune Dumnezeiască”  nu putea fi!

Dar iată ce spune istoricul Mădălin Hodor, cercetător la CNSAS, despre cetățeanul Dan Ilie Ciobotea, ajuns  din 2007, Prea Fericit ! (Are și de ce!)

„1. Da. Patriarhul Daniel a fost turnător la Securitate.

 2.Relația sa de colaborare cu Securitatea nu a inclus doar turnătoriile, ci a fost una cu mult mai multe și mai ample ramificații, ca de altfel întreaga relație dintre BOR și statul comunist. Pe lângă colaborarea cu Securitatea, vârfurile BOR (și aici intră nume importante din actuala și fosta conducere) au participat la acțiuni de propagandă în favoarea regimului în diaspora românească, acțiuni de influență în cadrul forurilor ecleziastice internaționale, acțiuni de capturare și întoarcere în favoarea regimului de la București a comunităților românești din exterior.

  1. Corupția și afacerile BOR s-au născut înainte de 1989, ceea ce vedem astăzi fiind o continuare a lor la un nivel superior. Acum o fac fără teamă și fereală de pe poziția de stat în stat.”

Orice se poate spune de ”Preafericitul”, botezat, ironic, Marele Alb, dar niciodată  că nu ar fi un bun negustor , îndestulând  visteria Bisericii , odată cu venirea sa în fruntea BOR.

După cum îl zugrăvesc faptele și  declarațiile colaboratorilor săi apropiați ( filmați cu camera ascunsă de către cei de la Recorder), Preafericitul a preferat  să îi slujească pe mai-marii politici,  mulțumit că în acest fel a desăvârșit   căpătuiala BOR și a clerului ei.  

Investigația „Clanul Marelui Alb” a dus zilele trecute  la autosesizarea DNA,  procurorii anticorupție deschizând un dosar penal în urma dezvăluirilor cu privire la o rețea subterană pentru sprijinirea Bisericii Ortodoxe Române.

 Astfel, „Clanul Marelui Alb” , caz  devoalat  de jurnaliștii Recorder, despre rețeaua secretă a oamenilor de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii, care lucrează mână în mână într-o megaafacere (construcția și reabilitarea de biserici din bani publici) s-ar fi concretizat într-un dosar penal, potrivit surselor publicației amintite.

Miercuri, 13 octombrie,  în urma dezvăluirilor din presă, doi dintre indivizii care apar în investigația  Recorder, și-au prezentat demisiile. Astfel , Lazăr Neacșu a demisionat din PSD, din Consiliul General al Municipiului București și din Adunarea Națională Bisericească, iar preotul Aurel Mihai a demisionat din funcția de vicar al Arhiepiscopiei București.

 „Prin sacrificarea acestor personaje, Biserica încearcă să minimalizeze implicarea Patriarhului Daniel și să bagatelizeze gravitatea faptelor prezentate în investigația Recorder, mutând atenția de la problema sistemică prezentată în materialul nostru: felul în care BOR administrează banii publici”, relatează jurnaliștii Recorder, promițându-ne noi dezvăluiri.

Și uite așa, nu mai puțin de 1,3 miliarde de lei au fost alocați în ultimii 13 ani pentru construcția și reabilitarea bisericilor, adică pe parcursul mandatului Patriarhului Daniel, cel mai puternic om din BOR și pe care oamenii săi îl numesc „Marele Alb”.

Într-un material vizând acest caz cineva se întreba: Va mai exista cineva, în clasa politică românească, dotat cu vitejia modernizatoare a unui Alexandru Ioan Cuza, care a secularizat averile mânăstireşti și a întemeiat, practic, autocefalia Bisericii Ortodoxe Române, eliberând-o de stăpâni străini, cu irepresibile apucături de spoliatori?

Va mai avea oare, cineva, curajul de a impune ceea ce un observator numea „decuplarea chirurgicală a clerului de la finanţele publice, ca unică soluție de remediere a problemei finanțării BOR” și a-i pune la adăpost pe ierarhi de faraonice ispite megalomane, precum Catedrala zisă a „Mântuirii Neamului”?

Documentarul celor de la  Recorder despre ”Clanul Marelui Alb” etalează, fără menajamente, o realitate mafiotă plină de cinism:  ” Cum pot predica liderii bisericii, săptămână de săptămână, despre sacrificiul sfinților  și al Domnului nostru, în favoarea  celor nevoiași, în timp ce ei înșiși folosesc această instituție pentru bunăstarea lor și a acoliților?

Dar în cauză vinovați nu sunt doar clericii. La rândul lor vinovați sunt și enoriașii care se tem de pedeapsa cerească  dacă s-ar  opune acestor  afaceri, solicitând, așa cum ar fi normal,  să se facă o binevenită curățenie în BOR, pentru a se putea bucura de o biserică ”dreptcredincioasă”, care să nu mai fie condusă de  negustori securiști, lacomi și duplicitari.

(Material realizat pe baza  comentariilor  și dezvăluirilor unor jurnaliști –  Petre M. Iancu , jurnalist Deutsche Welle – și mijloace de presă, credibile)

 

P.S. Jurnal giurgiuvean: Precizăm faptul că în rândul slujitorilor Bisericii Ortodoxe Române se găsesc o mulțime de oameni de credință, cu vocație pentru cele sfinte, cărora le suntem recunoscători că prin comportamentul lor, prin dragostea lor pentru oameni, duc mai departe aprinsă flacăra credinței și Ortodoxiei.