AcasăActualitateScandalos! Ce conțin alimentele pentru sugari şi copii mici …

Scandalos! Ce conțin alimentele pentru sugari şi copii mici …

Young mother is feeding her babyUn studiu recent publicat relevă faptul că alimentele destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică, analizate de Direcţiile de Sănătate publică din țară, inclusiv din Giurgiu, conţin nitraţi, plumb, cadmniu, staniu…

Institutul Naţional de Sănătate Publică a publicat recent rezultatele studiului naţional „Evaluarea riscului chimic şi bacteriologic al alimentelor cu destinaţie nutriţională specială”. Pentru realizarea acestui studiu, 41 de Direcţii de Sănătate Publică din ţară au trimis date din fiecare judeţ pentru determinarea nitraţilor, nitriţilor, metalelor grele, reziduurilor de pesticide din preparate pentru sugari – lapte, formule de început şi de continuare, alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică şi din alimente pe bază de cereale prelucrate. 

Determinarea aluminiului din produsele încadrate în alimentele cu destinaţie nutriţională specială, analizate – lapte praf, formule de început şi formule de continuare, alimente pe bază de cereale prelucrate şi alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică – indică o valoare medie a aluminiu de 0,1523 mg/kg şi valori maxime de 0,98 mg/kg. De precizat că în Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 nu sunt prevăzute limite maxim admise pentru aluminiu în alimentele pentru bebeluşi şi copii de vârstă mică.

Toate alimentele cu destinaţie nutriţională specială destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică, analizate conţin contaminanţi – nitraţi, plumb, cadmniu, mercur, staniu. Cu excepţia mercurului, restul metalelor grele enumerate mai sus sunt în concentraţii sub limita maxim admisibilă.

Analiza tendinţelor concentraţiilor de nitraţi determinaţi din alimentele cu destinaţie nutriţională specială în intervalul 2013 – 2015 arată că cele mai mari niveluri medii de nitraţi s-au înregistrat în produsele prelevate şi analizate în anul 2015, cu precizarea că toate probele au fost conforme, spun autorii studiului.

 Sunt sau nu dăunătoare concentrațiile nitriților

Rămâne să fie stabilit în timp dacă aceste concentraţii de contaminanţi, deşi conforme, pot deveni dăunătoare sănătăţii, atrag atenţia autorii studiului. Concentraţiile nitriţilor din alimentele analizate au fost, în medie, de 2,21 mg nitriţi per kg, cu valori cuprinse între 0 – 21,10 mg nitriţi/kg. Medicii care au realizat studiul atrag atenţia că nu avem reglementări privind limita maxim admisă de nitriţi din alimentele destinate bebeluşilor şi copiilor cu vârste mici. 

Concentraţia de nitraţi a alimentele destinate bebeluşilor şi copiilor cu vârste mici, analizate este sub limita maxim admisă de 200 mg nitraţi/kg. În medie, alimentele analizate au 18,78 mg nitraţi/kg.

 (Jurnal)

 

VREMEA

Giurgiu
cer senin
18.9 ° C
18.9 °
18.9 °
71 %
2.4kmh
0 %
Dum
30 °
lun
31 °
mar
30 °
mie
24 °
joi
20 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com