Scandal imens în jurul ţigărilor electronice!

0
522

Mai mulți cercetători sunt de părere că studiile efectuate pentru a testa siguranța dispozitivelor de fumat iQOS prezintă mai multe nereguli.

Pe lângă cercetători, foști angajați implicați în dezvoltarea iQOS au semnalat că studiile clinice au anumite lipsuri. În momentul de față, Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite ale Americii deliberează dacă să aprobe sau nu dispozitivul inovator.Dispozitivele iQOS sunt create de Philip Morris International și funcționează prin încălzirea tutunului, nu arderea lui. Compania spune că, în acest fel, substanțele toxice și carcinogene nu mai ajung la fumător. Pentru a crea această alternativă la fumat, iQOS a cheltuit peste trei miliarde de dolari și, deocamdată, ar putea fi mai puțin dăunător decât țigările clasice.

O fostă angajată a companiei, Tamara Koval, a semnalat că studiile clinice erau îndoielnice, ceea ce a dus la excluderea ei din ședințe. Cei de la Reuters au descoperit și alte nereguli în urma interviurilor cu șase dintre cei 11 investigatori principali ai companiei.

Unul din ei a recunoscut că nu știe nimic despre tutun. Un al doilea investigator a scos la înaintare mostre de urină de la subiecții testului care erau cu mult peste cantitatea de urină pe care ar putea-o produce un om. Al treilea investigator a explicat că el nu prețuiește foarte mult aceste teste și le-a descris ca fiind „murdare”, pentru că scopul lor este mai mult comercial decât științific. Masayuki Sugimoto, unul din investigatorii principali, este de părere că la clinica din Tokyo sunt încă mari probleme.

El a declarat că nu prea are încredere că toți subiecții studiului spun adevărul despre istoricul lor de fumători și că nu are timp pentru a citi raportul final al studiului.

Într-un alt laborator din Japonia, problemele legate de desfășurarea studiului au fost atât de mari, încât datele celor 56 de participanți au fost pur și simplu aruncate, lucru ce a ridicat semne de întrebare despre competența investigatorului principal de acolo, Mamoru Oki. Ulterior, Philip Morris a oprit studiul în acea locație, justificând acțiunea sa prin nesupunerea practicilor clinice bune a celor din laborator.

Un alt investigator principal, Masahiro Endo, a spus în repetate rânduri că nu avea idee care au fost rezultatele studiului pe care l-a supravegheat. „Am efectuat analize de sânge sigure și corecte din punct de vedere medical, dar nu ni s-au spus rezultatele. Am fost plătiți, s-a terminat acolo.” a zis el.Ca răspuns la aceste descoperiri, Philip Morris a declarat că „toate studiile au fost efectuate de către investigatori principali calificați și bine antrenați” și că a luat măsuri pentru a rezolva „orice nereguli semnalate în studiile noastre”.

(Jurnal)