SCANDAL! Casele de Asigurări de Sănătate au decontat cheltuieli unor pacienţi imobilizaţi la pat, în acte, surprinşi spălând rufe! Care este situaţia la Giurgiu…

0
387

Referatul cu propunerea de arestare a celor 14 funcţionari din cadrul CNAS şi CASM București au consemnat faptul că dosarele de îngrijire la domiciliu au fost distribuite în timp record cu ajutorul unor avocaţi specializaţi, în timp ce falşii bolnavi ce figurau în acte imobilizaţi la pat au fost surprinşi spălând rufe!?

Potrivit Legii, procedura de acordare a îngrijirilor medicale la domiciliu prevede ca pacientul să primească acest tip de servicii cu un alt ritm de periodicitate menţionat expres în decizie (zilnic, la 2 zile, la 3 zile), iar, cu ocazia fiecărei vizite a asistenţilor medicali la pacienţi, aceştia trebuie să valideze serviciile prestate cu cardul de sănătate al pacientului, astfel încât să rezulte clar data şi ora la care au fost acordate îngrijirile medicale.

În realitate, firmele de îngrijiri medicale la domiciliu ce sunt anchetate în dosarul ce a inflamat întreaga opinie publică,  fie au păstrat cardul de sănătate al pacienţilor pentru a valida fictiv îngrijirile acordate, fie au folosit programe informatice care le-a permis să efectueze o validare în avans, pe 30 de zile.

Procurorii arată că latura mai gravă a fenomenului fraudării bugetului Asigurărilor Sociale de Sănătate a fost evidenţiată ca fiind suferinţa asiguraţilor cărora li se respingea dreptul la îngrijiri medicale la domiciliu,  sub pretextul lipsei de fonduri.

Care este situaţia la Casa de Asigurări de Sănătate Giurgiu

La Giurgiu, situaţia înregistrată, din fericire,  nu este deloc similară cu cee de la Bucureşti sau din alte județe. După cum preciza, pentru „Jurnal Giurgiuvean”, preşedinta Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Giurgiu, Florentina Popescu, la nivelul judeţului sunt acreditaţi doi furnizori de servicii medicale de îngrijiri la domiciliu: Gamada şi Compas Quality.

Conform legii, bolnavii au dreptul la 90 de zile de îngrijire la domiciliu pe an. În general, sunt persoane imobilizate la pat, iar cele mai multe prescrieri pentru acest tip de îngrijire sunt eliberate de medicul oncolog din Giurgiu, doctorul Onisim, preciza Florentina Popescu.  De precizat că numărul solicitanţilor din judeţul Giurgiu nu depăşeşte 10 pe lună, iar bugetul  destinat acestora se ridică la doar circa 15.000 lei lunar.

(Anna Lincă)