Aproape săptămânal primim comunicate de presă, transmise de către Oficiul de Protecție a Consumatorilor, ce cuprind raportări ale unor amenzi aplicate, ce au valori, uneori, exorbitante. În total sumele sunt de ordinul miliardelor de lei. Dacă aceste valori ar fi şi încasate, alta ar fi situaţia. Numai că, în realitate, lucrurile stau cu totul altfel.
Într-o discuţie purtată cu reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Giurgiu,în speță cu Mariana Sima, cu privire la amenzile acordate pentru nerespectarea afişării faptului că unităţi de alimentaţie publică utilizează produse congelate, ne-a relevat o realitate . În situaţia în care comerciantul nu face mențiunea legată de produsul congelat, amenda ce ar trebui aplicată acestuia este cuprinsă între 2.000 şi 20.000 de lei. Iată ce spunea însă comisarul OJPC: „Degeaba acordăm noi amenda maximă, pentru că în termenul de 48 de ore comerciantul merge şi plăteşte jumătate din minimul amenzii!”…adică vreo mie de lei.
Să auzi, să te cruceşti şi să nu crezi! Altfel spus, indiferent de valoarea amenzii ce urmează să fie plătită, se achită jumătatea minimului și cu asta gata?! Un lucru care pe comerciant nu îl deranjează foarte mult, sume de circa o mie de lei însemnând, pentru un restaurant sau un fast-food, o nimica toată.
Același obstacol: Legislația…
Pentru lămuriri cu privire la acest aspect ne-am adresat directorului Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Giurgiu, Laurenţiu Ţintea, care ne-a precizat: „Noi, la DITL, încasăm ceea ce este scris în procesul verbal. Dacă nu se precizează, în mod expres, în documentul amintit despre aplicarea prevederilor Ordonanţei 2, cu privire la achitarea a jumătate din minimul prevăzut, nu vom încasa niciodată altă valoare”.
Odată cu precizările făcute de directorul DITL, rămâne totuși o întrebare fără răspuns, la care așteptăm o părere din partea ANPC: În concluzie, cui se adresează , de fapt, această protecţie de care se tot face uz? Consumatorilor sau comercianţilor?
(Anna Lincă)