luni, aprilie 28, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Scade numărul de albine din judeţ! Care sunt cauzele…!

Scade numărul de albine din judeţ! Care sunt cauzele…!

0
Scade numărul de albine din judeţ! Care sunt cauzele…!

Conform unei statistici a Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului (DSVSA) Giurgiu, în luna august erau înregistrate, la nivelul judeţului nostru, 468 de exploataţii apicole. Dintre acestea, exploataţii apicole familiale sunt în număr de 226, în timp ce stupine (firme sau persoane fizice autorizate) sunt în număr de 216. Dintre acestea din urmă, nouă sunt stupine cu vânzare directă de miere, conform înregistrării la DSVSA Giurgiu. Pe lângă acestea, mai există un număr de 24 de exploataţii apicole comerciale pentru material biologic, persoane care oferă spre vânzare atât puiet, cât şi mătci.

Cea mai veche stupină (ca dată a înregistrării sale la DSVSA) se află în satul Malu Spart (Bolintin Vale), şi a fost înregistrată la data de 28 martie 2007. La polul opus, ultima stupină înregistrată (27 iulie 2017) aparţine unui cetăţean din comuna Vedea.

Cu toate acestea, veştile nu sunt deloc bune pentru iubitorii produsului dulce al albinelor. Numărul de familii este în scădere, la sfârşitul lunii iunie fiind inventariate un număr de 6.414 familii de albine, faţă de cele 8.256 câte erau la 31 decembrie 2016.

„Nu sunt şanse ca acest număr să mai crească, pentru a ajunge la nivelul de anul trecut, pentru că perioada de înmulţire a albinelor este undeva, prin lunile mai-iunie. Mai mult, apicultorii se mai confruntă cu o problemă: albinele dispar, de multe ori, din stupi, iar în alte cazuri (cele mai dese) sunt găsite moarte în stupi. Nu se cunoaşte o cauză exactă, dar, din discuţiile pe care le-am purtat cu apicultori din zona Ardealului, care s-au confruntat cu acelaşi fenomen, ar fi vorba despre un parazit care se localizează la nivelul esofagului albinei, sufocând-o”, declara, pentru „Jurnal Giurgiuvean”, directorul DSVSA Giurgiu, dr. Liviu Florescu.

Costul de achiziţie pentru o familie de albine (patru-cinci rame) se ridică la aproximativ 500 de lei, fără cutie (stup).

După cum ne declarau şi unii apicultori giurgiuveni, care se confruntă cu aspectul scăderii drastice a numărului de albine (au fost cazuri când s-a intrat în iarnă cu 90 -100 de stupi, şi primăvara erau mai puţin de o treime dintre aceştia), dacă diminuarea numărului de familii va continua în acelaşi ritm, putem avea surpriza ca, în scurt timp, preţul mierii şi al produselor apicole să crească.

(Anna Lincă)

VREMEA

Giurgiu
nori împrăștiați
6.7 ° C
6.7 °
6.7 °
75 %
2kmh
33 %
lun
17 °
mar
17 °
mie
20 °
J
23 °
vin
14 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com