Explozia din Beirut, a unui depozit de azotat de amoniu, a readus în memoria colectivă evenimente petrecute mult mai aproape de „casă”, la Mihăilești. Și atunci, tot azotatul de amoniu a produs tragedia, tirul care îl transporta aprinzându-se după un accident rutier. La vremea respectivă, publicația noastră a semnalat existența unui depozit – în județ – considerat și de către cei de la ISU Giurgiu, ca fiind neconform, în localitatea Călugăreni.

Anii au trecut, și, după explozia din Beirut, problema depozitelor de azotat de amoniu din țară a revenit în atenție. O primă problemă a fost depistată la Constanța, unde în portul Constanța Sud, se afla depozitată o cantitate aproape dublă față de cea care a explodat în Beirut. La scurt timp de la apariția în presă a acestei informații, cei din Constanța au declarat că depozitarea substanței periculoase este făcut conform normelor ISU. Cu doar câteva zile în urmă, și la Brăila, reprezentanții ISU și ai poliției brăilene, un alt depozit, de această dată cu 58 de saci, a câte 500 kg fiecare, a fost depistat ca fiind neconform, administratorilor întocmindu-li-se dosar penal. Același lucru s-a întâmplat și la Sălaj, cu două zile în urmă, când au fost depistate 35 de tone din substanța periculoasă, depozitate necorespunzător.

La nivelul județului nostru, conform unui răspuns transmis la solicitarea publicației „Jurnal giurgiuvean”, în evidențele ISU Giurgiu se regăsesc șase depozite de azotat de amoniu: Ghimpați, Frătești, Oinacu, Daia și Herăști.

Pentru ca un asemenea depozit să nu prezinte pericol pentru populație, ar trebui să aibă ventilație adecvată, să aibă asigurat un sistem de ventilare locală, și să se evite, pe de o parte, sursele posibile de aprindere, precum și contaminarea cu orice alte surse, inclusiv metale, praf și substanțe organice. De asemenea,  este recomandată o distanță sigură față de zonele locuite.

* * *Nitratul de amoniu face parte din îngrășămintele naturale azotate, și conține 34% azot în procente de masă (mai puțin în comparație cu ureea). Este și parte componentă a unor explozivi ca ANFO (sau ANDEX, care este un amestec de nitrat de amoniu și un ulei mineral ca dieselul de exemplu; acesta este utilizat ca exploziv industrial)1 și se poate asocia cu nitrat de glicerină, nitroglicol, dinitrotoluen, trinitrotoluen, pentrit, hexogen etc. În amestec cu TNT poartă numele de Amatol, iar în amestec cu aluminiu, TNT și alți explozivi se numește Torpex.

(Jurnal)