Marți, 10 decembrie, este ziua decisivă pentru Liviu Dragnea, care își joacă ultima carte în încercarea de a obține eliberarea din închisoare. La orele 09:00 ale dimineții, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție se vor pronunța asupra cererii de anulare a pedepsei de trei ani și șase luni.

Aceasta este singura cale națională de atac de care mai poate uza fostul președinte al Partidului Social Democrat pentru a contesta condamnarea primită în dosarul angajărilor fictive de la DGASCP Teleorman. În cazul în care nu va avea câștig de cauză, Dragnea se poate adresa Curții Europene a Drepturilor Omului, însă o decizie a magistraților de la Strasbourg s-ar lăsa așteptată.

Totodată, săptămâna care urmează este una în care apar noi date în desecretizarea dosarului „10 august”. Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat sâmbătă că au fost desecretizate 248 de ore din cele 250 înregistrate pe stațiile jandarmilor în noaptea protestului din 10 august. Procedura va fi finalizată luni, atunci când înregistrările vor fi trimise la DIICOT. 

“S-au desecretizat convorbirile, iar din 250 de ore, luni trimitem la DIICOT 248 de ore. Două ore încă nu putem oficial să le înaintăm fiindcă în cele două ore mai sunt detalii care ţin de organizarea altor instituţii, de amplasarea unor obiective, număr de forţe, care nu pot fi încă desecretizate, dar încerc săptămâna viitoare şi cele două ore să le desecretizăm”, a afirmat Marcel Vela, ministrul de Interne, citat de News.ro.

Ministrul de Interne Marcel Vela declară că desecretizarea discuțiilor din 10 august nu îi absolvă pe jandarmii vinovați de faptele comise în noaptea protestului.

”Simpla desecretizare a discuțiilor din noaptea protestului din 10 august nu îi absolvă de vină pe cei responsabili pentru ce s-a întâmplat. Nu ne-au făcut vreo favoare desecretizând orele respective. După ce procurorii vor finaliza rechizitoriul și acesta va fi făcut public jandarmii vinovați pentru 10 august vor plăti cu funcția”, a declarat Marcel Vela pentru G4Media.ro.

Un al treilea eveniment așteptat de români este pronunțarea condamnărilor în dosarul „Colectiv”. 

TB a finalizat, luni, dezbaterile în dosarul Colectiv, în care sunt judecaţi, printre alţii, fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone şi patronii clubului.

Procurorii au cerut ca cei doi pompieri – Antonina Radu şi George Matei – să fie condamnaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi uzurpare de calităţi oficiale, urmând ca pedepsele să fie orientate spre maximum prevăzut de legea penală, care este de 15 ani. Aceştia sunt acuzaţi că au permis funcţionarea clubului, deşi ştiau că localul nu deţinea aviz de securitate la incendiu.

Totodată, DNA a cerut condamnarea fostului primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone la 15 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Reprezentantul DNA a explicat că Piedone avea obligaţia să verifice dacă la cererea de autorizare pentru funcţionarea clubului Colectiv erau ataşate toate avizele necesare, inclusiv avizul PSI, care lipsea.

Ce se mai poate întâmpla în săptămâna 9 – 15 decembrie…

  • Senatul ar putea discuta şi vota săptămâna viitoare moţiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, intitulată „Guvernarea PNL, numele tău este austeritate”.
  • Tot săptămâna viitoare, urmează să fie constituit un grup de lucru pentru definirea consumatorului vulnerabil.
  • Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, va organiza săptămâna viitoare o întâlnire de lucru pe tema alfabetizării funcţionale.
  • Curtea Constituţională s-ar putea pronunţa în această săptămână pe mai multe sesizări, după ce a amânat de mai multe ori luarea unor decizii în cazul acestora.
  • Şi în cazul posibilului conflict juridic de natură constituţională dintre preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, şi fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall este aşteptată o decizie a CCR.
  • O altă sesizare a cărei pronunţare a fost amânată de mai multe ori de CCR este cea a USR privind numirea lui Marian Neacşu în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.
  •  Bijuterii spectaculoase purtate de staruri americane şi realizate de renumiţi creatori în ateliere celebre sunt aduse pentru prima dată în România şi vor putea fi văzute în cadrul Licitaţiei de Bijuterii a Artmark, programată pe 11 decembrie, de la ora 19,00, la Palatul Cesianu-Racoviţă.
  • Cea de a 19-a ediţie a Festivalului Brazilor de Crăciun va avea loc pe 12 decembrie, la Stejarii Country Club, ocazie cu care vor fi licitate 29 de creaţii aparţinând unor designeri şi personalităţi.
  • Un nou lot de vaccin antigripal va fi livrat către medicii de familie în jurul datei de 15 decembrie, a anunţat miercuri ministrul Sănătăţii, Victor Costache.