Guvernul a adoptat, marţi, o hotărâre care prevede amenzi mai mari pentru spitalele care nu respectă regulile din domeniul sănătăţii publice, dar şi sancţiuni pentru cadrele medicale care profesează fără diplomă. Sunt vizaţi şi pacienţii care nu respectă normele în cabinetele medicale.

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat marţi Hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea HG 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice.

“Sunt necesare aceste măsuri pentru responsabilizarea personalului medical atât din unităţile sanitare cât şi din cabinetele individuale pentru respectarea normelor de sănătate. S-a dovedit faptul ca este nevoie si de măsuri coercitive pentru ca sistemul sa functioneze”, a declarat ministrul sănătăţii Sorina Pintea.

„Documentul prevede dublarea sancţiunilor aplicate de inspectorii sanitari în unităţile sanitare cu paturi pentru nerespectarea regulilor, standardelor şi criteriilor care au caracter obligatoriu în domeniul sănătăţii publice”, informează Ministerul Sănătăţii.

Prin Hotărâre, a fost dublat cuantumul sancţiunilor contravenţionale pentru următoarele: nerespectarea circuitelor funcţionale şi a compartimentelor şi seviciilor, neefectuarea verificării aparaturii de sterilizare, neasigurarea depozitării şi păstrării în condiţii optime a articolelor sterilizare şi de unică folosinţă, nerespectarea utilizării produselor biocide, dispozitivelor medicale, necunoaşterea şi neaplicarea tehnicilor şi procedurilor de pregătire pentru sterilizare, neasigurarea apei sterile la blocurile operatorii în sălile de naştere, nerespectarea măsurilor pentru igiena pentru programului de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor asociate asistenţei medicale, neraportarea infecţiilor, neasigurarea măsurilor antiepidemice, neasigurarea şi neîntreţinerea în condiţii de igienă a oficiilor alimentare, sălilor de mese, saloanelor cu paturi etc.

„Concret, dacă până acum se aplicau amenzi între 500 şi 1.500 de lei în cazul persoanelor fizice şi între 10.000 şi 15.000 de lei in cazul celor juridice pentru nerespectarea protocoalelor de transfer al pacientului sau pentru internarea cazurilor care nu reprezentau urgenţe, de acum sancţiunile s-au dublat: pot ajunge până la 3.000 de lei pentru persoanele fizice şi 30.000 de lei pentru persoanele juridice”, mai arată Ministerul.

Alt exemplu îl reprezintă amenzile pentru cei care nu aplică normele pentru a preveni bolile transmisibile: pentru persoane fizice, suma variază între 2.000 si 6.000 lei, iar pentru unităţile sanitare – între 7.000 lei şi 10.000 lei.

De asemenea, au fost introduse noi sancţiuni pentru cadrele medicale care profesează fără diplomă.

Sancţiuni noi au fost introduse şi pentru următoarele abateri: pentru nerespectarea de către personalul unităţii sanitare a protocoalelor şi procedurilor în privinţa actului medical, pentru neasigurarea la nivelul unităţii sanitare a medicamentelor materialelor sanitare şi reactivilor necesari asigurării unui act medical de calitate, pentru nerespectarea condiţiilor impuse de autorizaţia de functionare si pentru nerespectarea codului de etică şi deontolgie profesională de către personalul medico-sanitar.

Ministerul Sănătăţii mai arată că, în premieră, au fost stabilite si introduse şi amenzi pentru fapte săvârşite de persoane fizice din cabinete medicale, laboratoare de analiză medicale.

Totodată, a fost mărit cuantumul amenzilor contravenţionale pentru persoanele fizice pentru următoarele: nerespectarea normelor de urgenţă şi prim ajutor calificat, nerespectarea normelor privind prevenirea şi combaterea bolilor transmisibile şi a nomelor de igienă, nerespectarea circuitelor funcţionale din laboratoarele de analiză medicale, neîndeplinirea măsurilor şi recomandărilor impuse de inspectorii sanitari, neanunţarea direcţiilor de sănătate publică despre modificările intervenite faţă de autorizaţia de funcţionare, nerespectarea dispoziţiilor privind avizarea publicităţii produselor, campaniilor de informare şi educare pe teme legate de sănătatea publică.

În anul 2018, inspectorii sanitari au efectuat 13.400 de controale şi au aplicat amenzi în valoare de 1.660.900 lei.