Guvernul a luat decizia ca toți samsarii să fie obligați să-și înscrie personal la RAR autovehiculele aduse din străinătate.

Autoritățile susțin că în ultimii 5 ani s-a pierdut un miliard de lei prin neplata TVA-ului de către cei care aduc mașini din străinătate și le vând mai departe. Cei vizați spun că sunt luate în vizor marile firme, care au făcut adevărate averi din neplata acestei taxe către stat.

Într un reportaj făcut de Digi24, Radian Tufă directorul general RAR declara:

„Dacă o firmă cumpără o mașină din Germania, în mod normal ar trebui să vină cu mașina în țară, să-i facă omologarea la RAR și în urma revânzării, la prețul de factură cu care a fost achiziționată în Germania, ar trebui să-i pună partea de TVA, care implicit îi ridică prețul. În condițiile în care se fac mai multe acte succesive, cu tot soiul de firme fantomă, practic statul este eludat de TVA.”

Managerul celui mai mare târg auto din Europa spune că ANAF-ul putea să sancționeze firmele care fac evaziune fiscală. Noile reguli vor intra în vigoare după ce se va face un protocol încheiat între RAR și ANAF. Atunci, prețurile cu siguranță vor crește, spun autoritățile.