Acasă Actualitate SALVIA și proprietățile ei surprinzătoare

SALVIA și proprietățile ei surprinzătoare

0
SALVIA și proprietățile ei surprinzătoare

De ce să moară omul când pe pământ crește salvia?

Salvia, deși este folosita de multă lume pe post de condiment pentru diferite preparate culinare, planta ar avea, potrivit unor studii medicale şi numeroase efecte terapeutice.

Latinii au numit planta „Salvie” (salvare = a salva, a trata; salvus = a fi sănătos) face referire la efectul benefic al acestei plante, cunoscut încă din antichitate. Romanii au adus salvia în Europa, peste Alpi, unde s-a răspândit în special în grădinile din jurul mânăstirilor, fiind apreciată pentru efectele terapeutice.

Frunzele de salvie pot fi recoltate de-a lungul întregului an, însă planta conține cele mai multe substanțe benefice chiar înainte de înflorire. Înaintea iernii, tufa de salvie poate fi tăiată și uscată, reușind să își mențină aroma timp îndelungat.

Proprietățile terapeutice ale salviei:
Chiar daca thujonul care se regăsește în salvie poate provoca halucinații dacă este consumat în cantități mari, salvia este o plantă medicinală și un condiment versatil. Solubilitatea thujonului în apă este foarte restrânsă, regăsindu-se în ceaiul de salvie în cantități foarte mici.

Salvia este utilizată în urmatoarele afecțiuni:

  • afecțiuni cerebrale: întărește psihicul și memoria, stimulează activitatea cerebrală, previne boala Alzheimer și senilitatea, înlătură durerile de cap;
  • afecțiuni nervoase: înlătură anxietatea, neliniștea, depresia, confuzia, oboseala, echilibrează sistemul nervos, îmbunătățește sănătatea emoțională;
  • afecțiuni hormonale: echilibrează sistemul hormonal, reduce bufeurile asociate perioadei de menopauză, transpirația nocturnă și producția de lapte matern, scade nivelul de zahăr în diabet.

Reteta pentru ceai de salvie
Opăriți 1 linguriță de frunze de salvie verzi sau uscate cu ¼ litri de apa fierbinte și lăsați infuzia acoperită timp de 10 minute. Ceaiul de salvie nu trebuie consumat pe termen lung si nu trebuie depasita cantitatea de 2-3 cani/zi, deoarece in cazul supradozelor sunt posibile simptome de intoxicatie.

De asemenea, ceaiul de salvie trebuie evitat si in timpul sarcinii si de catre persoanele care sufera de afectiuni renale.

Pentru un efect sporit impotriva infectiilor orale si ale amigdalelor, amestecati ceaiul de salvie cu ceai de musetel si repetati gargara de cateva ori pe zi.

Recoltarea salviei:

În solurile uscate, însorite din gradină, tufele de salvie pot atinge și jumătate de metru.

Pentru revigorarea plantei, tăierile trebuie efectuate cât mai devreme primăvara.

În lunile de vară iunie-august, salvia înflorește în culori care variază de la albastru, roz, chiar și alb. Este rezistenta la frig doar moderat, astfel că salvia ar trebui protejată pe perioada iernii.

VREMEA

Giurgiu
ploaie ușoară
5.6 ° C
5.6 °
5.6 °
70 %
2.7kmh
100 %
mar
6 °
mie
8 °
joi
7 °
vin
5 °
sâm
8 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com